Folketallet i Midsund sank i fjor med 36 personer. Hele nedgangen forklares med utflytting.

Nedgangen i Midsund tilsvarer 1,7 prosent. Bare Halsa kommune på Nordmøre (minus 1,8 prosent) og Stordal kommune på Sunnmøre (minus 3,3 prosent) hadde kraftigere nedgang i folketallet.

Har sett utviklingen

– Vi har sett trenden, og var forberedt på nedgang i folketallet. Midsund har i nesten 10 år hatt vekst i follketallet – nesten 200 personer. Vi er prisgitt utviklingen i næringslivet. Hjørnesteinsbedrifta Midsund Bruk har vært rammet av oljenedturen og har måttet nedbemanne. Det ser vi effekten av, men håper at det skal snu, forklarer rådmann Ketil Ugelvik.

– Har Midsund kommune noen tiltak som kan snu nedgang til oppgang i folketallet?

– Vi skulle gjerne hatt sterkere økonomiske muskler. Virkeligheten er at kommunen er presset økonomisk, og må kutte i lønnskostnadene. Det er ei utfordring. Vi skal gjøre alt vi kan for å legge til rette for vekst igjen, gjennom økt boligbygging i Midsund. Og så håper vi at konjunkturene bedrer seg slik at det kan skapes flere arbeidsplasser. Det skjer mye positivt i Midsund, blant annet med tilrettelegging for friluftsliv, sier rådmann Ketil Ugelvik.

Sandøy utmerker seg

Blant de andre kommunene i Romsdal utmerker Sandøy kommune seg med en vekst i folketallet på 1,4 prosent. Det er en vekst på linje med de sterkeste vekstkommunene på Sunnmøre; Sula og Giske. Sandøy hadde sterk vekst særlig i månedene oktober til desember 2017.

Fræna kommune hadde i fjor økning i folketallet med 34 personer, men hadde svak avslutning på året 2017. Gjemnes hadde økning på 12 personer, Aukra hadde økning på 10 personer og Rauma økning på fire personer.

Nedgangen i folketallet i 2017 rammet foruten Midsund også kommunene Vestnes, Nesset og Eide.