Dette kom fram i en orientering om tvangsbruk i helseforetaket, på styremøte i HMR onsdag.

Klinikksjef psykisk helse og rus, Karl Arne Remvik, kunne fortelle at bruken av beltelegging har gått ned fra nær 140 vedtak på mekanisk tvangsmiddel og beltelegging i 2016, til rundt 50 i 2017.

– Dette ser vi som veldig positivt. Vi ser at fokuset som har vært på dette, har nyttet, sa han.

VG-serie

– Alle media var på dette, og saka fikk stor nasjonal oppmerksomhet. Det er stort fokus på dette også i resten av Europa. I Skandinavia ligger Norge og Finland høgest i tvangsbruk, mens Danmark og Island ligger lavest.

Tvangsmiddel er blant annet reimer, legemiddel, og kortvarig isolasjon. I bruken av tvang, har HMR hatt en dreining fra beltbruk, til kortvarig å holde pasienten fast.

Hva gjelder hvor lenge pasientene legges i belter om gangen, så viser snittid for beltelegging i Ålesund at den har hatt en reduksjon det siste året.

Kurs, fagdager og dialogmøter

Remvik pekte ellers på at pasientens rettigheter nå er blitt styrket i lovs form.

– Så ble det sagt tidligere at vi innen sommeren 2017 skulle vi ha elektronisk registrering av tvangsbruk. Det er dessverre ikke på plass ennå, blant annet fordi vi ikke har funnet svar på alt vi trenger.

Blant tiltakene i arbeidet for å redusere tvangsbruk, har 400 ansatte har gått gjennom kursing, og det skal nå også gjennomføres fagdager, dialogmøte mellom brukere og ansatte, og settes ned en arbeidsgruppe som skal se på aktivitetstilbud og interiør i lokalene.

Han bemerket for øvrig at det kan være en utfordring å rekruttere nok brukere til å medvirke i dette arbeidet.

Ikke færre tvangsinnleggelser

Hva gjelder tvangsinnleggelser, har ikke foretaket lyktes med å få ned tallene, opplyste Remvik.

Adm. dir. Espen Remme kommenterte bakgrunnen for arbeidet med å krympe bruk av tvang:

– Jeg likte dårlig de medieoppslagene som viste at HMR kom relativt dårlig ut i bruk av tvang, og ville gjøre noe med dette.

Styremedlem Svein Anders Grimstad var godt fornøyd med at tallene for tvang har gått ned. Og:

Lærer av andre

Styreleder Stein Kinserdal spurte Remvik hvordan Helse MR ligger an i forhold til andre helseforetak, og trakk fram Lovisenberg sjukehus som nå har bygd nytt uten å ha beltesenger i det hele tatt.

Remvik svarte at HMR ser til andre foretak for å lære, også Lovisenberg sjukehus.

– Vi er ikke kommet så langt at vi er uten beltesenger. Og det kan også være greit å bemerke at Lovisenberg har økt bruken av medisin betydelig. Vi mener vi har gått rett veg når vi i større grad holder fast en pasient over kortere tid, enn å legge i belter.

Kinserdal varslet at styret kan komme tilbake med en grundigere sak om tvangsbruk ved en senere anledning.