Mange har lurt på hva som har foregått i Fannebostadvegen den siste måneden. En rekke merkelige biler fra firmaet Olimb Group AS har holdt til ved kumlokk i den lange og trange gata. Det har luktet rart og man har observert en slags gass. Arbeiderne har holdt til bak i lastebiler, godt skjult bak forheng. Av og til har man sett dem komme opp av kummene. Dette måtte vi finne ut av.

– Vi utfører et viktig prøveprosjekt for Molde vann og avløp. Her er det saker og ting som har kollapset i rørsystemet under bakken, og vår jobb er å kartlegge og reparere dette så raskt som mulig, i stedet for at det blir mye graving og stengt veg i ukevis, sier tv-operatør Patrik Jansson til Romsdals Budstikke.

Lang erfaring

Han understreker at firmaet også utfører denne typen jobb for eksempel under trikkeskinner i Oslo. Svensken må ta seg en tur ned i kummen for å hente opp noe robotstyrt utstyr som først pusser rørene og deretter monterer nye rør på innsiden av de gamle. Gassen kommer når man herder dette.

– For det meste sitter jeg inne i bilen og styrer hele prosessen, sammen med kolleger. Så dette er ingen kummerlig jobb. Vi har holdt på her i området i fire uker nå. Straks er det dags for å reise videre til neste jobb, forklarer Patrik Jansson.

Selve robotutstyret ser ut som en stor og komplisert radiostyrt bil. Samtidig er det en annen bil fra Olimb lenger ned i gata. Der produseres det ei skreddersydd glassfiberarmert «strømpe» som robotene legger på innsiden av de gamle og dårlige betongrørene fra 70-tallet. Dette er avansert, men velutprøvd teknologi. Som imidlertid ikke kan brukes i alle gater. Det kommer an på røropplegget og når det ble lagt.

Omfattende jobb

– Vi har kjørt tv/video-undersøkelser av hele avløpsnettet på Fannebostad, fra Fjellvegen og ned til Frænavegen. Her er både spillvannledning og overvannledning gjennomgått med denne typen kamerateknologi. Man lager rett og slett nye rør i gamle rør. Det sparer oss for mye graving og det koster mindre også. Nå er vi spente på sluttkontrollen med video, for å se hvor vellykket dette er. Vi tror dette fungerer som det skal. I et bratt og trangt område er dette langt bedre enn graving og stenging sier prosjektleder Kristin Magnussen i Molde vann og avløp KF.

Remi Slåttland er operatør som styrer arbeid i rør i Fannebostadvegen. Foto: Eirik Heen