Den ferske tiltalen fra statsadvokaten i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, er slutten på over 2,5 års etterforskning av mannen, som i flere tiår har vært en betrodd person i både det offentlige og i privat næringsliv.

Nå er han tiltalt for grov økonomisk kriminalitet pålydende 2,42 millioner kroner.

– Vi mener han har tappet selskapene for penger ved å dobbeltfakturere og at han uberettiget har overført penger til seg sjøl, til privat bruk, sier statsadvokat Magne Nyborg til Romsdals Budstikke.

Anmeldt av Økokrim

Mesteparten av pengene knyttes til hans rolle som daglig leder av det interkommunale vegselskapet Samspleis AS, som også yter administrative tjenester til Kjerringssundet AS og Snarveien AS.

Det var 2. juni 2015 at moldemannen ble anmeldt av Økokrim, som fattet mistanke til pengeoverføringene hans til utlandet.

Dobbeltfakturerte Samspleis

Fra februar til mai 2015 skal han ha overført kroner 1.462.500,- til en konto tilhørende hans personlige foretak – uten styrets kunnskap og godkjenning.

I mai og juni samme år skal han også ha dobbeltfakturert Samspleis AS, Kjerringsundet AS og Snarveien AS for samme jobb ved flere anledninger, i alt 688.209 kroner.

«Lånte» fra Bjørnson-Akademiet

Ifølge tiltalen tok han også penger fra stiftelsen Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet, som han da var administrasjonssjef for.

Mellom juni 2012 og juni 2014 mener politiet han overførte 274.000 kroner til privat bruk. Disse ble seinere tilbakebetalt og fremmes dermed ikke som et erstatningskrav i retten, slik tapene til Samspleis AS vil bli.

– Straffbart, uansett svindel

Politiet har tidligere uttalt at de mener det dreier seg om såkalt Nigeria-svindel.

Tilregnelig nok for tiltale

Romsdals Budstikke er kjent med at tilregnelighet tidligere har vært et tema i etterforskningen (se også undersak).

Statsadvokat Nyborg forteller at når han nå har tatt ut tiltalen, er det på grunnlag av at tiltalte er tilregnelig:

– Basert på de sakkyndige, legger jeg til grunn at han er tilregnelig. Samtidig har forsvaret bedt om rettssakkyndiges vurdering og de skal møte i retten. Utover det har jeg ingen kommentar på nåværende tidspunkt om det, sier Nyborg.

Utløste revisjon i kommunen

Mannen hadde da han ble siktet i juni 2015 også en stilling som daglig leder for en kommunal stiftelse som forvalter offentlige midler. I februar hadde mannen i 70-åra imidlertid varslet at han ønsket å trappe ned, og kommunen var på jakt etter en etterfølger.

Til Romsdals Budstikker opplyste styreleder for stiftelsen i 2015 at de på grunn av saka satte i gang en revisjon av første halvår av 2015, samt gikk igjennom alle transaksjoner tre-fire år tilbake i tid.