MOLDE: Det sier Sidsel Rykhus (Ap) om forslaget hun kom med i fylkeskommunens utdanningsutvalg sist uke. Nå skal saka om et spleiselag for russevaksiner til hele fylket utredes.

– Vi rekker ikke årets russ, men kanskje neste års. Initiativet fra Fræna er fantastisk bra! Hvis det koster 700 kroner å vaksinere seg, er det dumt hvis det bare blir de som har råd eller som sprør om hjelp til dette heime, sier Rykhus.

– Russen drar jo på flere større russetreff også nå, og utsettes nok for mer smitte.

– Kan ikke Molde også starte da?

– Ja, men vi må finne ut hvem det er aktuelt for, og så har jeg tro på at det bør i gjøres i samarbeid med fylket. Kanskje kan en tredeling mellom fylke, kommunen og eleven sjøl være aktuelt, sier Rykhus.

– Utdanning eller folkehelse?

Forrige uke bevilget Fræna-politikerne 100.000 kr til vaksinering av russ som går på skole eller har bosted i Fræna. De har til nå fått tilbud om vaksinering, men må betale 400 kroner.

Hos Fylket bekrefter utdanningssjef Erik Brekken bekrefter at de har fått bestillingen:

– Vi skal legge fram ei sak for utdanningsutvalget i vår, men må også se hvor den hører heime, om det er under utdanning eller kultur og folkehelse. I utgangspunktet er jo russetida ei privat feiring utenfor skolen. Inntil videre løser skolene dette på sine måter, sier Brekken til Romsdals Budstikke.

– Russetida er privat

I Molde har verken Romsdal eller Molde vgs. noe sponsing av denne vaksinen. Ifølge rektor Oddgeir Overå er skolebudsjettene så trange at dette ikke er noe skolen vil ta initiativ til.

– Vi har ca. 250 avgangselever årlig, så det blir noen kroner, men hvis politikerne finner penger, er det jo mulig. Jeg vet ikke hvor mye dagens ordning med kjøp av vaksine privat er benyttet, men så er jo også russefeiringen en privat affære. Det er positivt å forhindre at elever blir sjuke, men siden jeg ikke kan huske et utbrudd på minst ti år på skolen, bør man vurdere om dette er noe å bruke offentlige midler til, sier Molde-rektor Oddgeir Overå.