Tirsdag kom ferjestatistikken for Møre og Romsdal for januar 2018. Ei ferjestrekning skiller seg spesielt ut. Sambandet Aukra - Hollingsholmen har en nedgang på 42, 5 prosent i antall passasjerer og en nedgang i personbiler og kjøretøy på over 30 prosent, sammenlignet med januar i fjor.

Ordfører i Aukra kommune, Bernhard Riksfjord, er ikke i tvil om årsaken til den store nedgangen.

– 99,9 prosent av utbygginga på Nyhamna er avsluttet, og tusenvis av arbeidstakere reiser ikke daglig over med ferja. Det er en naturlig årsak. Vi har hatt Norges, og et av Europas største industrisatsinger på Gossen de siste 10 til 12 åra.  Det har medført en helt urealistisk økning i ferjetrafikken, som har vært utover alle proposjoner. Nå er statistikken i ferd med å stabilisere seg til normalen. Det kan også ses i sammenheng med nedgangen i flytrafikken på Årø, som også er i ferd med å gå mot normalen, sier Riksfjord.

Men ordføreren synes det er viktig å poengtere at nedgangen ikke betyr at de ikke har behov for ferje eller flere avganger.

– Aukra er både fastlands- og øykommune. Hadde vi ikke hatt ferje, ville det tatt fryktelig lang tid for folk å komme seg til og fra Gossen. Vi kunne ikke ha svømt heller. I hvert fall ikke jeg, jeg svømmer som et strykejern. Ferja er utrolig viktig for oss,  sier Riksfjord.

Ferjestatistikken for Romsdalspakken januar 2018, sammenlignet med fjoråret.