MOLDE: – Vi er kjempefornøyd og stolt av fjorårsresultatet, sier Knut Stefanussen, direktør for forretningsutvikling i Axess.

Bedret resultatet med 80 mill.

Sammen med driftsdirektør Svein Eide og hovedtillitsvalgt Øystein Rasmussen, presenterer han rekordresultatet på 45,2 millioner kr for Axess Group, hvor tallene til Alpa AS også er med. I 2015 fikk Axess Group et underskudd på 35,9 millioner kr, mens det i 2016 var et overskudd på 1,9 millioner kr. Det betyr at Axess på to år har bedret resultatet med 80 millioner kr.

Omsetningen økte med hele 48,5 prosent, fra 290,2 millioner kr i 2016 til 430,8 millioner kr i fjor.

– Det er økte markedsandeler i et synkende marked som har gitt omsetningsveksten Dette til tross for at vi har hatt hovedfokus på redusert finansiell risiko og lønnsomhet framfor vekst, sier Knut Stefanussen.

– Digitalisering av våre tjenester har bidratt sterkt til økt lønnsomhet innenfor inspeksjon og sertifisering. Vi har også utviklet kostnadseffektive løsninger for våre kunder. Spesielt kan det nevnes svært effektiv gjennomføring av såkalte EPCI-prosjekter, med hovedfokus på materialhåndtering og installasjonsmetodikk. Videre har globalt samarbeid i tjenesteleveranser og forretningsutvikling bidratt. Det samme har internasjonal markedsføring av løsninger og tjenester - og vellykket produktutvikling av spesialvinsjer. Sist men ikke minst har vi gjennomført en nødvendig tilpasning av kostnadsbasen, sier Knut Stefanussen.

Svein Eide opplyser at det er første gang alle enheter i Axess Group har overskudd.

– Hovedandelen av bunnlinja kommer fra utenlandsenhetene våre, sier Svein Eide.

195.000 kr i bonus

De ansatte får totalt 20,5 millioner kr i bonus, som deles på 105 medarbeidere i Norge. Det betyr drøyt 195.000 kr på hver før det trekkes arbeidsgiveravgift.

Etter det dramatiske oljeprisfallet i 2014, gikk de ansatte med på reduksjon av lønn og goder. Knut Stefanussen sier reduksjonen utgjorde ca. 3–8 prosent, avhengig av stillingstype. For ledelse og administrasjon var reduksjonen 10 prosent. For de fleste vil reduksjonen ifølge Stefanussen være på 30.000 til 80.000 kr.

– Korrigeringene som ble gjort i lønnsregulativer var todelt. For de vanlig offshoreansatte var det reduksjon i tillegg for offshorarbeid, reisetid med mere, sier Knut Stefanussen.

Han framholder at det var veldig viktig at de ansatte gikk med på reduserte betingelser.

– Vi klarte på en god måte å bli enig med de ansatte om å gå om gå ned på betingelsene, mot at de ville få en del av et mulig framtidig overskudd, sier Knut Stefanussen.

– Vi hadde forhandlinger med ledelsen, og en god og konstruktiv prosess. Vi landet på en løsning som var bra for bedriften og akseptabel for oss ansatte. For å gi fra oss goder og betingelser, forhandlet vi oss fram til en avtale om å dele framtidige overskudd. Vi hjalp bedriften gjennom en periode hvor det var et veldig stort behov for å få ned kostnader. I dag er vi veldig godt fornøyd med effekten av avtalen som ble gjort, sier Øystein Rasmussen, som legger til at overskuddet og bonusen ble bedre en forventet.

– Jeg tror det er med stolthet og glede eierne betaler ut bonusen, sier Svein Eide.

Tredobling til innovasjon

Axess har satset sterkt på utvikling og innovasjon de siste åra.

– I 2018 tredobler vi satsinga på innovasjon og digitalisering. Det norske virkemiddelapparatet, med Skattefunn og Innovasjon Norge, spiller her en avgjørende rolle, sier Knut Stefanussen.

Gjennom kriseårene for bransjen har Axess økt egenkapitalandelen fra 22,6 prosent i 2014 til 40,6 prosent ved utgangen av 2017.

– Gruppen har i dag en robust balanse, som er et godt fundament for videre lønnsom vekst. All gjeld er nedbetalt og likviditeten er, god, sier Knut Stefanussen.

Axess Group har nå 220 fast ansatte, hvorav 120 i Norge.

valhall: Aker BPs plattform på Valhall-feltet i Nordsjøen er en av installasjonene Axess har oppdrag på. Foto: Kjetil Alsvik Foto: Kjetil Alsvik