Lasse Ohrvik, daglig leder ved Bølgen sko i Elnesvågen, kan ikke annet enn flire. Han har ikke opplevd maken til vinter, og glatta har fått folk til å gå mann av huse for sklisikring på føttene.

– Historisk

– For første gang i historien har jeg hatt kunder som har spurt etter brodder for barn, sier Ohrvik. Den så han ikke komme. Han vet det finnes, men det sto aldeles ikke på bestillingslista hans før vinteren. Riktignok hadde han tenkt å bestille inn ekstra sklisikre sko til barn, men ble vel egentlig enig med leverandøren at de trolig ikke ville bli solgt. Fordi barn jo liker å skli.

– Men jammen har det ikke kommet forespørsler på brodder til barna – også fra barnehager, sier Ohrvik.

Tomt

Av de 500 parene med brodder han hadde da vinteren startet har han 13 par igjen. Piggsko er så godt som revet ut av hyllene.

– Nå er det ikke mer å få tak i. Jeg har aldri opplevd en slik vinter med en så enorm etterspørsel etter piggsko og brodder. Og nå er det også likegyldig hvilke brodder vi har. Folk tar det de får, forteller Ohrvik. Men han kan ikke love ytterligere påfyll i hyllene.

– Grunnen til at det er umulig å få tak i mer for oss er jo at det har vært likedan i Oslo, sier Orvik. Han skulle mye heller pakket opp flere piggsko enn sandalene han nå har begynt å få inn til vår og sommer.

Piggsko-oppsving

– Trøsten til alle som ikke har fått kjøpe i år, er at jeg allerede har bestilt inn et lass til neste vinter. Så hvis man berger hofta gjennom vinteren, så har vi brodder og piggsko på lager igjen fra 1. oktober, smiler Bølgen sko-sjefen.

– Hvordan har etterspørselen etter piggsko vært tidligere vintre?

– Det har alltid vært en viss etterspørsel. Gjerne fra eldre folk eller folk som driver helårstrening ute. Men forskjellen vi ser i år er at nå skal alle ha det, sier han.

Selger godt overalt

En spørrerunde til sportsbutikker i Romsdalsregionen bekrefter inntrykket.

– Vi har solgt en utrolig mengde piggsko og brodder. Det tynnes ut på piggsko men vi har fortsatt godt med brodder for salg, sier Eva Langstein ved Sport 1 Tomra i Tomrefjord. Det samme opplever sportsbutikker i Molde:

– I perioder har noen modeller piggsko vært utsolgt, men vi har flere alternativ å velge mellom. Salget har vært veldig bra så langt i år. Det samme gjelder brodder. Her er salgsøkning størst på de kraftigste typene som brukes til fjell og mer aktivt, sier Anita Nesje, butikksjef ved Intersport Molde Storsenter.

Og fra Åndalsnes:

– Det har vært svært bra salg av både brodder og piggsko denne vinteren her, opplyser Gjermund Husøy ved Sport 1.

Sandaler i hyllene gir løfte om varmere tider. Men helst skulle Lasse Ohrvik hatt flere piggsko. Foto: Bjørn Brunvoll
Sport 1 Tomra har solgt utrolige mengder piggsko og brodder, forteller Eva Langstein. Foto: Olav Skjegstad