Torhild Ostad fra Eidsvåg er vokalisten som debuterte i 1996, til svært gode anmeldelser.

Men som etterpå ble stille i det offentlige. Helt til hun dukket opp i et nytt samarbeid med en av Europas ledende jazzpianister, danske Carsten Dahl, med plate, turné og konsert i domkirka på Moldejazz.

De rakk å holde én konsert. Så omkom broren til Dahl etter en tragisk fallulykke. Og konserten på Moldejazz, som var en drøm som gikk i oppfyllelse for Torhld, ble avlyst.

– Jeg ble selvsagt veldig lei meg. Det hele var bare forferdelig trist. Men jeg valgte å komme til Molde likevel og bare være her. Etter et par dager aksepterte jeg det. Jeg har levd så lenge, og opplevd så mye - som hvordan en karriere kan stoppe - at jeg vet du ikke kan forutse noe, sier Torhild Ostad.

Fått ny styrke

Nå er hun tilbake i Molde, med to nye konserter på programmet: En a capella-konsert på museet sist lørdag. Og, til sommeren står konserten med Dahl igjen på Moldejazz-plakaten, i domkirka 23. juli kl. 23.00.

– Det var tydeligvis en etterlengtet konsert, for vi hadde solgt mange billetter. Nå er vi glade for at Dahl, som har trukket seg tilbake fra bransjen, gjør et unntak for oss og for Torhild. Dette blir dermed en meget eksklusiv konsert, og samtidig en norgespremier. Billetter blir lagt ut mandag morgen, sier Moldejazz-sjef Hans-Olav Solli.

Torhild Ostad forteller at hun har mye til felles med den danske pianisten. Og at det aldri var aktuelt å erstatte ham.

– Nå har han imidlertid avlyst alt av spillejobber. Han maler bare bilder. Han trengte en time-out fra hele bransjen. Det er harde tider, og dårlig med penger, og enda verre i Danmark, forteller Torhild.

– Å trekke seg tilbake kan du kanskje kjenne deg igjen i?

– Ja, men det var av andre grunner. Jeg var ikke moden for å stå i sentrum. Jeg trakk meg tilbake for å beskytte meg selv. Nå har jeg bygd opp en annen styrke, sier Torhild, som også har kunstutdanning og i likhet med Dahl maler bilder - og dessuten jobber på Lovisenberg sykehus, som en god balanse til kunsten.

– Jeg har sluttet med drikking. Nå er det bare jobb. Jeg har landet i meg selv, forteller hun.

Lørdag opptrådte Torhild alene, i auditoriet på Krona under Museumsfestuka.

– Jeg har satt sammen et program med kveldssalmer, noen overraskelser og litt prat. Jeg er jo ikke opptatt av å synge fine sanger, men de jeg er glad i og som har til felles at de handler om relasjoner. Det blir noen tradisjonelle og noen nyskrevne, sier Torhild.

– Hvordan er det å være tilbake i Molde?

– Byen er for meg to ulike opplevelser, før og etter skilsmisse. Jeg synes Molde var mer todelt før; enten var du soss eller frik. Eller fræning. Nå er folk mer mangfoldige og nedpå, og jeg oppelver byen som er åpen og tolerant. Det er en flott by, som jeg er glad i, sier Torhild.

Både Torhild og Carsten maler. – Det er godt, fordi man er uten publikum, og man får sortert tankene. Foto: Cover
Albumet med Carsten Dahl ble godt mottatt hos kritikerne. Torhild har selv malt coveret. Foto: Cover