– Det er en lang rekke ting som må skje her hvis vi skal få dette området i tråd med reguleringsplanen, sier teknisk sjef Rune Iversen i Fræna kommune.

Konflikter og byggestrid

Konflikter mellom grunneiere og en rekke ulovlige utbygginger i strid med reguleringsplanen gjør at kommunen nå vil ha en grundig opprydding i området – men uten å bruke tvang ovenfor grunneierne.

Før helga la Iversen fram et nytt planforslag for området som ligger på Tornes ytterst i Frænfjorden.

– Det er ganske store spenninger i denne saken, med ulike grunneiere og sterke interessemotsetninger. Forslaget er et kompromiss for å forsøke å få partene enig. Ingen er helt enig, men vi tror at de kanskje kan komme til å akseptere dette, sa Iversen da han la fram forslaget for politikerne i Plan- og økonomiutvalget.

Langvarig strid

I området er det både småbåthavn, campingplass og private grunneiere - alle med motstridende interesser. I tillegg er det offentlig badeplass og kulturminner som skal vernes.

Kommunen har avdekket en rekke større og mindre ulovligheter: Blant annet ulovlig kaiutbygging og utfylling, flytebrygger, bygging av fundament til ny fyllestasjon og det er etablert ulovlige småbåtplasser inntil et offentlig badeområde. I området avsatt til badeplass er det plassert flytebrygger for småbåter.

I tillegg er det seks-sju tilfeller hvor det er ulovlig bygget inn på verneområdet for kulturminner, og det er også bygget over grenseområder.

Vil ikke bruke tvang

I stedet for å bruke tvang, vil kommunen rydde opp gjennom en ny reguleringsplan som er tilpasset dagens situasjon. Den skal blant annet bedre situasjonen for badeplassen, og få en bedre plassering av dieseltanken til småbåthavna – som det har vært mye konflikt rundt.

– Dette er en mildere måte å rydde opp i ei vanskelig sak på. Alternativet er opprydding ved tvang, sier Iversen.

Planen sendes nå ut på offentlig høring, før politikerne igjen får den på sitt bord til endelig behandling.

Fornøyd

Flere grunneiere Romsdals Budstikke har vært i kontakt med ønsker ikke å uttale seg om saka. Styreleder Svein Egil Havnes i Tornes Småbåtforening, som eier småbåthavna, sier imidlertid at foreningen er ganske fornøyd med planforslaget.

– Vi skal kunne leve med dette, sier Havnes.

– Har småbåtforeningen tatt seg til rette overfor de andre grunneierene?

– Det er det mange meninger om. Vi mener ikke det.

Styreleder Svein Egil Havnes i Tornes Småbåtforening. Foto: Per Kåre Tveeikrem