Legevakta i Molde opplever stadig at flere kommer innom på kveldstid og helg med plager som ikke krever akutt behandling, og som fastlegen kan ta seg av i åpningstidene til legekontoret. Det fører til at ventetida blir unødvendig lang hos legevakta. Daglig leder, Roy Skarshaug, tror ikke folk er opplyst nok om hva legevakta skal brukes til.

– Jeg anslår at rundt 40 prosent av dem som besøker legevakta ikke hadde hatt behov for å være der. Men jeg tror mange vegrer seg for å ta seg fri fra jobb for å gå til legen. Kanskje vil de ikke tape penger, eller føler så stor lojalitet overfor arbeidsgiver og arbeidsoppgavene at de ikke vil ta seg fri den tida det tar å besøke fastlegen. Derfor oppsøker de legevakta på kveldstid eller i helgene. Jeg skjønner problemstillingen, men folk har rett til å gå til legen. Det hjelper ikke den akutte pasienten på legevakta, når legen er opptatt med noe som kunne ventet til mandag, sier Skarshaug.

Akutt skade eller sjukdom

Han forteller at legevakta skal benyttes av personer med akutt skade eller sjukdom som ikke kan vente til en får kontakt med fastlegen.

– Har du hatt vondt i et kne i fjorten dager, så skal du ikke oppsøke legevakta en lørdagskveld. Da venter du til fastlegen er på jobb igjen mandag. Det er fastlegen som kjenner sykdomshistorikken din best, og som vet hvordan du skal behandles. Har du akutte skader, som brudd- eller kuttskader, skal du kontakte legevakta, hvis det skjer på kveldstid eller helg. Skjer det i ukedagene, skal fastlegen kontaktes, sier han.

– Ring til legevakta først

Molde kommune har også en daglegevakt, for folk som ikke har fastlege i byen studenter eller er innom på besøk.

Daglegevakta rullerer mellom legekontorene i byen, Ring 116 117 da kommer du til legevaktsentralen som ligger på sjukehuset der vil du få opplyst hvilket legekontor som har daglegevakt den aktuelle dagen

– Der er selvfølgelig terskelen langt lavere for ikke-akutte problem, sier Skarshaug.

Skarshaug anbefaler alle som er i tvil om de bør besøke legevakta om å ringe i forkant.

– Ringer du til legevakta i forkant, kommer du i kontakt med en sjukepleier som kan vurdere situasjonen. Er ikke tilstanden akutt, kan du få gode råd og veiledning over telefon. Trenger du en time, blir du satt opp til et estimert tidspunkt, basert på hvordan situasjonen på legevakta er når du ringer. Det kan likevel hende at du må vente litt, fordi situasjonen på legevakta kan endre seg raskt, sier han.

Kommer uanmeldt

Problemet oppstår når folk kommer uanmeldt til legevakta.

– Noen situasjoner er så akutte at de ikke rekker å ringe først, og det har vi full forståelse for. De blir selvfølgelig også prioritert først. Men når andre ikke-akutte tilfeller dukker opp på døra, skaper det lenger kø, og fører til at vi får mindre tid til å ta oss skikkelig av dem som trenger oss. Kommer du for eksempel uanmeldt til legevakta med urinvegsinfeksjon, og det er skikkelig trøkk, kan du risikere å vente et par timer, fordi andre uanmeldte med mindre akutte plager har kommet før deg. Det lønner seg å ringe 116117 først, og det bør man gjøre, sier Skarshaug.

God fastlegedekning

Han forteller at flere tar kontakt med legevakta for sjukdommer som influensa og liknende.

– Det er veldig lite man kan gjøre med en influensadiagnose. Har man veldig høg feber over tid, så er problemstillingen en annen, sier han.

Skarshaug forteller at legevakta bestandig prioriterer ambulanse og politi som er i beredskapsvakt og sjuke barn.

– Ambulansepersonalet som er på vakt og i beredskap, og blir de sittende og vente inne hos oss, er de ikke lenger i beredskap. Derfor er det viktig for oss å få dem kjapt ut i jobb igjen. Innimellom oppstår det hendelser som ikke er planlagt, og som også fører til lengre ventetid for andre pasienter, forteller han.

– Hvor mange er innom legevakta på kveld og helg?

– På et helgedøgn vil jeg anslå at rundt 60 personer er innom legevakta, og rundt 40 på kveldstid på hverdager. Det varierer. Men vi har 27 fastleger i Molde, og har god fastlegetilgang, så tallet burde være langt lavere, sier han.

Han mener folk trenger en påminnelse om hva legevakta er til for.

– Vi er ikke et utvida åpningstilbud for fastlegen, sier han.

– Vi skal ta oss av akutt sjukdom eller skade som ikke kan vente til en kan komme i kontakt med fastlegen.