– Vi opplever oftere enn før trusler vi må beskytte oss mot. Vi driver med fysisk sikkerhet. Sjøl om det virker litt tradisjonelt i seg sjøl, har fysisk sikkerhet blitt veldig aktuelt fordi det i visse tilfeller er den eneste måten å sikre oss på som gjør at vi kan føle oss trygge, sier Magnus Vågen, regionleder i Foraas Områdesikring på Nordvestlandet. Han kom fra Norsk Låsservice og Møre Beslag.

Magnus Vågen forteller at Foraas Områdesikring er Midt-Norges største aktør på områdesikring, og har mer enn 30 års erfaring i bransjen.

– Våre arbeidsområder er å sikre havneområder, flyplassområder, næringsområder, offentlige bygg og områder, kjøretøykontroll av gater, sikring av anleggsområder. Å utføre service og reparasjoner er en naturlig del av vår virksomhet, sier Magnus Vågen.

Foraas Områdesikring har også etablert en tilsvarende avdeling på Østlandet, som skal bygge opp markedet der.

Hendelser

– Vi har hatt en del hendelser både nært oss og mer fjernt som går på kyniske og enkle måter å utføre uønskede hendelser på. Det med fysisk sikkerhet som tar vare på oss når vi er ute i lokalmiljøet, samtidig som vi ikke må bli skremt, er veldig aktuelt for tida. Det er stor pågang fra arkitekter, konsulenter og det offentlige i denne sammenheng med spørsmål om hvordan en kan treffe tiltak, sier Magnus Vågen.

– Hva er det største markedet for dere nå?

– Sikkerheten i uteområder der folk ferdes, er det som det er mest fokus på nå. Et eksempel på det er Karl Johans gate i Oslo. Dette er også noe en må ha i tankene når det nå bygges nytt på Torget i Molde, sier Magnus Vågen

– Hvilke tiltak kan være aktuelle for å sikre Torget i Molde?

– Det kan for eksempel være bruk av pullerter. Det er en løsning som en ikke legger merke til, og en ikke føler seg truet av når du er i omgivelsene. Men de beskytter oss når det er viktig, sier Magnus Vågen.

– Hvordan har responsen vært etter etableringa i Molde?

– Det tar alltid litt tid når en etablerer seg i nye geografiske områder. Men vi opplever økende interesse. Satsinga på Nordvestlandet og på Østlandet kommer som følge av økt interesse og fokus på sikkerhet, sier Magnus Vågen.

Ørlandet kampflystasjon

Han forteller at Foraas Områdesikring nå er i ferd med å utraste Ørlandet klampflyustasjon.

– Der er det ekstreme dimensjoner på ting, sier Magnus Vågen.

Foraas Områdesikring har sitt utspring i Trondhjems Jernstøperi. Tidlig på 1970-tallet startet Erling Foraas et personlig firma med montasje av gjerder og porter for Trondhjems Jernstøperi. Dagens Foraas Områdsikring har over 30 ansatte.