– Jeg forstår at man havner i en slik situasjon, men det er ikke greit. Spesielt ikke med denne gruppa, som vi vet er ekstra sårbare for overgrep, sier Gerda Tolaas (Sp) om Fylkesmannens tilsyn med manglende politiattester blant ansatte ved avlastningstjenesten for funksjonshemmete.

– Det er jo lover og regler for dette, så når det er et avvik, håper jeg alt er på plass.

– Kan ikke ta inn folk fra gata

Frps Ann Elida Solheim følger knallhardt opp:

– Det er en utilgivelig glipp. Vi har fått forståelsen av at det er i orden nå, men det burde være en enkel sak, sier hun.

Avviket om manglende sikring av opplæring av ansatte, spesielt i førstehjelp, synes hun er mint like ille:

– Man skal ikke bare kunne sette inn hvem som helst. Man kan ikke bare ta inn folk fra gata til å ta vare på for eksempel en autist. Det burde være enkelt å gjennomføre med for eksempel en vikarpool med folk som har noe peiling.

– Ubehagelig kopling

Ifølge Tolaas reagerte hun på at navnet til avdøde Are Talseth (37) ble nevnt i Romsdals Budstikke da Fylkesmannen brukte henvendelsen, der både Molde kommune og den ansatte på jobbe brøt helselovgivningen fordi vedkommende ikke kunne førstehjelp, som argument for at manglende kunnskap blant ansatte seks år etter, er "svært alvorlig".

– Det var tøft å lese navnet, og jeg tenkte det var tragisk å rippe opp. Samtidig må vi kvalitetssikre rutiner for å sikre at folk har nødvendig kunnskap i jobben. Det gjelder flere enn avlastningstjenesten. Så lenge vi ikke er roboter, vil menneskelige feil skje, sier Tolaas.

Rammer de aller svakeste

Solheim erkjenner at hun har fått liten orientering om tilbudet på Røbekk tidligere, men mener avviket som kommer fram om lokalene er alvorlig:

– Barna her er sammen med de sjukeste eldre de aller svakest gruppene i samfunnet vårt, og deres pårørende har nok med å få hver dag til å gå opp. Det jeg vet, er mest gjennom Romsdals Budstikke. I sist drift- og forvaltning spurte jeg om det var alternative lokaler, men det var det visst ikke. Jeg er fryktelig skuffet over prioriteringene som er gjort i kommunen her, sier Solheim.

Gjør nybygg aktuelt igjen

I et tilsyn i 2009 fikk kommunen en merknad for dårlige lokaler for avlastningstjenesten. I 2018, når den har vært på Røbekk i fire år, får lokalene igjen kritikk: Denne gangen som et avvik, som "uforsvarlig" lite tilpasset brukerne.

– Jeg har tenkt at dette var en midlertidig løsning, da bygget ble ledig, men forstår at det ikke er egnet per i dag. Sjøl om det er et fantastisk område, er det også greit å ha SFO nærmere skolen man går på. Nå må det bli en egen sak på dette til drift- og forvaltning, der vi først og fremst drar ut og ser sjøl og får snakket med folk. Jeg har ikke løsningen klar, men at Fylkesmannens tilsyn aktualiserer et nybygg, er helt klart, sier Tolaas til Romsdals Budstikke.

– Bedre råd enn sist gang

I budsjettet for 2014 lå først 12 millioner inne til ny avlastningsbolig på Enen/Tøndergård. Dette ble tatt ut av rådmannens forslag da budsjettet for 2015 og økonomiplan de neste fire åra skulle behandles.

Nå sier Solheim tida er inne:

– Et nybygg på Enen må være høgst aktuelt, og det bør inn i planene snarest. Da det ble tatt ut sist, var det både på grunn av regulering og økonomi, der vi skulle hente inn tidligere års underskudd. Nå er Knausenlinja ute av bildet og økonomien vesentlig bedre.

– Røbekk er jo ikke bygget for et slikt formål. På forslagssida har den sterke posisjonen gjort oss litt resignerte, men vi er nødt til å følge opp dette, og vil ta det opp i Frp-gruppa først, sier Solheim.

Venter med kommentar

Ordfører Torgeir Dahl (H) hadde ikke mulighet til å kommentere saka fredag, men vil gjøre det når han har lest Fylkesmannens rapport. Den skal opp til politikerne i drift- og forvaltningsutvalget i mars. Dahl har også bedt om at den deretter går til formannskapet.

Romsdals Budstikke valgte i samråd med Are Talseths pårørende å bruke navnet i omtalen av hendelsen Fylkesmannen refererer til.

Gerda Tolaas (SP) Foto: Erik Birkeland