Ansvaret etter ei skiulykke i Sunndal Alpinsenter var nylig oppe til rettslig vurdering i Nordmøre tingrett.

Ulykka skjedde for flere år siden, da jenta var 11 år gammel. Hun hadde på den tida kjørt slalåm et par år, og hadde besøkt Sunndal Alpinsenter flere ganger. Alpinsenteret, som ikke hadde noen lønnede ansatte, hadde alminnelig ansvarsforsikring hos If Skadeforsikring.

Kjørte inn i et gjerde

Jenta kjørte aleine ned den ene nedfarten som var åpen den aktuelle kvelden, men mot slutten av bakken kom hun over en kul, som fungerte som et hopp, og mistet her balansen.

Hun kjørte inn i et gjerde som var satt opp på tvers av løypa, som sikring mot en bekk. Gjerdet hadde horisontale treplanker med 10-12 centimeters mellomrom, festet på trestaurer som var slått ned i bakken.

I sammenstøtet pådro jenta seg et brudd i øvre del av den ene arma, og fikk også smerter i en albue. Hun har i tiden etter dette fått påvist kronisk smerte i arma.

Avslo kravet

Seinere har hun søkt om erstatning fra If Skadeforsikring, men i fjor avslo forsikringsselskapet kravet fordi de mente de ikke hadde ansvar.

Partene har etter dette gjennomført rettsmekling uten at de kom fram til noen løsning. De har imidlertid blitt enige om erstatningsbeløpets størrelse dersom retten kom fram til at If Skadeforsikring hadde ansvar.

Uaktsomt?

I retten anførte den unge kvinnas advokat at Sunndal Alpinsenter hadde opptrådt uaktsomt med måten løypa var utformet der jenta kolliderte med gjerdet.

Retningslinjene til Alpinanleggenes Landsforening angir at det ikke bør brukes faste gjerder i fallsoner. Advokaten hennes var også kritisk til utformingen av gjerdet – det var ikke skiltet, polstret og heller ikke brukt sikkerhetsnett.

Etter ulykka har alpinsenteret tettet glippene mellom plankene i gjerdet.

If Skadeforsikring var uenige i vurderingene, og viste til at alpinsenteret hadde fulgt gjeldende retningslinjer, og at jenta hadde hatt for stor fart ut i fra ferdighetene, og at ulykka måtte anses som et hendelig uhell.

Alpinanleggenes Landsforening har ingen standarder eller forbud mot bruk av gjerder av tre i skianlegg. Det benyttes flere kilometer med tregjerder i Norges største alpinanlegg på Trysil, framholdt forsikringsselskapets advokat.

Vant fram

Nordmøre tingrett var imidlertid enig med den unge kvinna.

«Etter rettens vurdering utgjør plasseringen og utformingen av gjerdet et klart avvik fra vanlig forsvarlig handlemåte i drift av et skianlegg», heter det i dommen. Nordmøre tingrett viste blant annet til sakkyndige vitner med lang erfaring fra store skianlegg.

At gjerdet var satt opp for å hindre brukere av anlegget å kjøre ned i bekkeløpet hjalp ikke.

«Etter rettens vurdering medførte gjerdet i seg selv, på grunn av plassering, valg av materiale og utforming, en ikke ubetydelig risiko for skade», heter det i dommen.

Dermed konkluderte retten med at If Skadeforsikring var erstatningsansvarlig. De ble også dømt til å betale saksomkostningene på nærmere 360.000 kroner.