Fra og med torsdag blir bilferja «Stryn» et permanent innslag på Langfjorden, og det vil altså nå gå to ferjer i sambandet Sølsnes – Åfarnes. Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, forteller at det har ei enorm betydning for regionen.

– Mer fleksibelt

– Dette er en gledens dag. Det har ei enorm betydning for arbeidsmarkedet i regionen. Det blir mye lettere for innbyggerne på andre sida av fjorden å nå Åndalsnes og Rauma, og det blir enklere for oss å nå dem. Hverdagen blir også lettere og mer fleksibel for pendlerne, sier han.

Hustad forteller at de har jobbet lenge for å få på plass en permanent B-ferje i sambandet.

– Da prosjekt Langfjordtunnelen dessvere brast, var dette det andre alternative. For tre år siden hadde formannskapet i Rauma et møte med fylkesordføreren hvor saken ble tatt opp, og det ble mange runder etter det. Men dette måtte vi bare få til, forteller han.

Markerer dagen med boller og prat

Fra og med torsdag blir det to ferjeavganger med 20 minutters mellomrom fra 7 om morgenen til 19 om kvelden.

– Vi har også nattferje. Opprinnelig fram til våren 2019, før det skal lages nye kontrakter i 2020. Men jeg kan ikke se for meg at nattferga stansen i månedene mellom kontraktforhandlingene, sier Hustad.

Han er nå på vei til Åfarnes for å dele ut boller og snakke med folk om den nå permanente løsningen.

– Vi skal markere at dette endelig har skjedd. Ferjesambandet Sølsnes – Åfarnes er det sambandet som økte mest i fjor, og er det tredje største i Møre og Romsdal. Det 14. største i landet. Ingen samband i landet med to ferjer har så stor trafikk som Sølsnes – Åfarnes. Det var klart at behovet var stort for ei ekstra ferge, sier han.

Hustad tror også den permanente løsninga med to ferjer kan føre til økt trafikksikkerhet.

– Å kjøre for fort for å rekke ferja er sikkert noe mange kjenner seg igjen i. Men nå er det ikke vits å tråkke gasspedalen i bånd for å rekke ferja lenger. Nå går det alltid to ferjer, sier han.

Kristoffer Singstad får bolle fra Rauma-ordfører Lars Olav Hustad i forbindelse med at det er satt inn ei fast nummer to-ferje på strekninga Sølsnes–Åfarnes. – Det er veldig bra med ei ekstra ferje her. Jeg reiser ofte fra Molde uten å se på ferjetidene, så da er det ekstra greit å slippe lang ventetid, sier Singstad. Foto: Bjørn Brunvoll
– Det er veldig ok å slippe å vente så lenge, sier Synne Nord, som også fikk bolle fra Rauma-ordføreren. Foto: Bjørn Brunvoll