MOLDE: I tilsynet i fjor høst undersøkte Fylkesmannen om kommunen gjennom systematisk styring og ledelse sikrer at personer under 18 år får forsvarlige helse- og omsorgstjenester i kommunale avlastningsboliger, i dette tilfellet i gamle Røbekk sjukeheim.

Varsku om tilbudet til funksjonshemma barn

Manglet politiattest

Resultatet var nedslående, og etter kommunens tilsvar (se egen sak) velger nå Fylkesmannen å opprettholde konklusjonen.

– Kommunen har vært i dialog med oss i denne prosessen, og vi registrerer at kommunen allerede er i gang med å rette avvikene, sier direktør for Helse- og sosialavdelinga hos Fylkesmannen, Grete Teigland, til Romsdals Budstikke.

– Tilsynet bekrefter det vi visste fra før

Avvikene var som følger:

– Avvik 1: Molde kommune sikrer ikke at de fysiske rammene i Røbekk avlastningsbolig er tilpasset hvert enkelt barns særlige behov

– Avvik 2: Molde kommune sikrer ikke at det alltid blir innhentet politiattest før personell starter i kommunal avlastningsbolig.

– Avvik 3: Molde kommune sikrer ikke at alt personell som arbeider i kommunale avlastningsboliger har fått tilstrekkelig opplæring.

Kritikk mot lokaler – Uro og vold

Fylkesmannen skriver at de fysiske rammene for barna på Røbekk ikke er tilpasset hvert enkelt barns behov, som alt i alt gjør tilbudet til de sårbare barna uforsvarlig etter lova.

Spesielt gjelder det at lokalene er for store og bråkete med mange barn, og med nokså ulike behov. Barn har blitt utsatt for vold fra andre barn, og har heller ikke fått nok forutsigbarhet, ro og hvile. For å unngå dette, har enkelte blitt tatt ut av boligen, som for eksempel på biltur. Andre må spise på rommet sitt for å kunne få ro.

Flyttes for mye rundt

Fylkesmannen peker også på at det er uheldig at barnas SFO (skolefritidsordning) er lagt til Røbekk, fordi det gir for mange «overgangssituasjoner».

– Enkelte barn har som følge av funksjonshemningen sin større behov for forutsigbarhet enn de fleste funksjonsfriske barn. Det er krevende å forflytte seg flere ganger daglig fra hjem til avlastning på Røbekk, til skolen et annet sted i byen, så tilbake til avlastning på Røbekk og deretter på fritidsaktiviteter og/eller hjem, forklarer Teigland.

Droppet planlagt nybygg

Fylkesmannen påpeker at ved et tilsyn i 2009 ved tjenesten, som ikke resulterte i avvik, men kritiserte daværende bolig for å være uegnet, opplyste kommunen at en ny var vedtatt bygget nær Enen dagsenter, til bruk fra desember 2010. Det skjedde ikke.

Lokalene til avlastningstjenesten har dermed «gått fra vondt til verre» i Fylkesmannens tilsyn: fra en merknad i 2009 til et konkret avvik i 2017.

Fylkesmannen påpeker at kommunen sjøl skriver i budsjett – og økonomiplanen for 2018–2021 at lokalene på Røbekk har sine begrensninger.

– Systemsvikt

Videre gjentar Fylkesmannen fra den foreløpige rapporten at tilsynet med avlastningstjenesten viser svikt i styringssystemet i Molde kommune. Dette fordi den igjen har tatt i bruk et bygg som ikke viser seg å være tilstrekkelig tilrettelagt.

Når det gjelder opplæring i førstehjelp gjentas kritikken fra sist: At kommunen ikke har bedre rutiner for opplæring etter lovbruddet i 2011 (se undersak) er «svært alvorlig».

Kommunen skal nå svare ut avvikene og komme med planer for framdrift innen 13.03.18.

Romsdals budstikke 11. januar 2018.
Romsdals Budstikke 22. januar 2018