Eide: – Nå går den andre båten til Molde med 1000 tonn sand, forteller daglig leder Karl Johan Eide ved Visnes Kalk og Marmorbrudd AS til Romsdals Budstikke.

Fullt kjør

– Vi har holdt på for fullt siden en stund før jul. Sanden går ut etter hvert, forteller han.

De har strøsand på lur i en tørr tunnel, og pleier knuse opp 3000 tonn ved inngang til vinteren. I år er det så å si tomt.

Det norske kystklimaet er ikke enkelt å forberede seg på. I fjor gikk det omtrent ikke strøsand. I år er etterspørselen voldsom.

«Salt og pepper»

Produksjonsanlegget går for fullt. Det knuses gråstein og marmor fra bruddet oppe i fjellet. På Visnes blander de den mørke og tunge eklogitten med den kvite marmoren. Det gir strøsand med både lyse og mørke korn så en kan se at vegen er strødd uansett snødekt eller bar veg. Blandingen likner faktisk på store korn av salt og pepper.

Strenge krav

Kravene til strøsand er strenge. På flyplassene kan ikke kornene være over 4 mm i diameter. På veger med vanlig kjørefart er kravet maks 6 mm. I boligfelt kan det brukes litt grovere saker.

– Hvor leverer dere strøsanden?

– Det meste går i nærområdet, sier han og ramser opp Eide, Fræna, Molde, Gjemnes, Kristiansund og Tingvoll, i tillegg til flyplassene i Molde og Ålesund. Sanden fraktes på bil eller båt.

Over 15.000 tonn i år

I normalår leverer Visnes-bedriften 6000–7000 tonn. I år, derimot, virker behovet umettelig.

– Vi er oppe i 15.000–20.000 tonn. I praksis produserer vi det vi kan klare, sier han.

– Det blir mye å feie opp langs vegene?

– Jeg regner med det. Det fine da er at strøsanden inneholder kalk, som er positivt for vegetasjonen langs vegene og for sure vassdrag. Vi har også testet sanden for skadelige støvpartikler, og kan dokumentere at sanden fra Visnes har laveste fareklasse.

Produserer alle kornstørrelser

Ved anlegget lager de ikke bare strøsand. Ut av knuserne kommer det alle størrelser fra stor stein til støv. Blandingen går gjennom sikter som henter ut ønskete kornstørrelser. Heldigvis har de avtak for stort sett alle produktene. Et viktig område nå er stein til vindmølleparker. Før i vinter har to skip på 35.000 tonn lastet opp på Visnes.