MOLDE: Moldemannen Matthias Engel har som pappa til en funksjonshemmet gutt over ti års erfaring med avlastningstjenesten. Fire av dem på Røbekk.

– Jeg har fulgt prosessen tett i mange år og er glad for at fylkesmannen fastholder sin konklusjon, sier Engel.

I et leserbrev i Romsdals Budstikke 23. januar beskrev han mange utfordringer ved bygget på Røbekk for sønnen sin:

– Et stort og uoversiktlig hus med mange lange ganger, rare kroker og trapper er en betydelig belastning for en gutt som er autist og utviklingshemmet og som har behov for trygge og oversiktlige rammer.

Ansatte blir begrenset

Engel er enig i kritikken som kom fra en annen forelder som bruker tjenesten, styreleder Laila Kjerstad i lokallaget til Norsk forbund for utviklingshemmete (NFU). Begge roste de ansattes innsats.

– Men selv faglig kompetanse og dedikert omsorg kan ikke kompensere for et uegnet bygg.

Reguleringsforklaring er borte

Nå ber Engel politikerne ta rapporten til etterretning – og snarest ta barneboligen som var planlagt på Tøndergård inn i langtidsbudsjettet igjen.

Den ble lagt på is da tjenesten i 2014 flyttet inn på gamle Røbekk sjukeheim.

Til formannskapet 30. januar i år opplyste rådmannen at det tidligere var vurdert å bygge ny bolig for avlastningstjenesten på Enen/Tøndergård, men den ble satt i bero grunnet reguleringer, blant annet vegløsningen «Knausenlinja».

I den nylig vedtatte reguleringen for E39 Bolsønes-Årø er Knausenlinja tatt helt ut.

Gjenåpnes som sjukeheim?

Den endelige Røbekk-rapporten legges snart fram for politikerne i drift- og forvaltning.

– Med ny barnebolig blir Røbekk ledig til å avhjelpe det store behovet for sjukeheimsplasser. Da den var i drift, var den jo opplevd som bra – og det er kortere veg enn å leie plasser i Midsund, sier Engel.

– Alle kommunestyremedlemmer kan ta slike avgjørelser hvis de ønsker. Alt koker ned til at om lokalitetene blir bedre, vil mye av det som påpekes i tilsynet løse seg, avslutter han.