EIDE: – Det var skøytebane her i 93-94, og jeg husker at jeg gikk her da. I voksen alder har jeg tatt med ungene på Nåsvatnet, Gådalsvatnet og Vasskorvatnet, men det er ikke alltid lett å vite om isen er trygg. Jeg er leder for friidrettsgruppa i Eide IL, og kom på at banen kunne brukes til skøytebane om vinteren. Da trener vi jo i Eidehallen, sier Kristian Silseth, som er mesterhjernen bak den nye, gnistrende skøytebanen på Eide stadion.

Har høstet mye skryt

Ideen ble raskt en realitet. Det var bare å plukke opp luren og ringe brannmester Knut Jørgen Eide i Eide brannvesen.

– Jeg fikk ja før jeg var ferdig å spørre. De gjør det på dugnad. I tillegg gjør Kenneth Silseth Mekvik brøytejobben gratis. Dette hadde ikke kommet i stand uten dem, sier Kristian Silseth.

– Og isen har blitt mye brukt?

– Ja, nå er det et par uker siden den var klar, og det er folk her «hele tida» når det er lyst og været er bra. Skolen har også hatt skøytedag her. Det har vært mye skryt fra lærerne, sier Silseth.

Ikke bare alvorlige hendelser

Til sammen nesten 100.000 liter vann har gått med for å få is på banen. Arbeidet er gjort i flere omganger.

– Det er ikke noe arbeid for oss når vi bruker tankbilen. Vi setter strålerør i pumpa, ordner en passende stråle og kjører sakte rundt banen tre-fire ganger. Det er fole artig å få gjøre denne dugnadsinnsatsen, sier utrykningsleder Olav-Ståle Silnes.

– Hvorfor vil dere gjøre dette?

– Vi synes det er fint å få bidra til positive aktiviteter, og ikke bare være forbundet med alvorlige hendelser. Det er flott at ungene får leke seg, sier brannmester Eide.

– Har dere prøvd isen sjøl?

– Ja, men stilen var ikke noe å skryte av akkurat. Det var ikke helt samsvar mellom kropp og hau, sier utrykningsleder Christen Brovold.

– Jeg lette etter de gamle lengdeløperne mine, men jeg fant dem heldigvis ikke, spøker Knut Jørgen Eide.

– Sikkerheten er viktig

Søndag hadde friidrettsgruppa kiosk i klubbhuset, og Kristian Silseth telte rundt 50 personer på isen. Madelen Nogva (10) og bestemor Janne Visnes fra Eide hadde henholdsvis skøyter og sko på beina.

– Jeg synes det er kjempebra at noen har ordnet trygg skøyteis her på Eide. Sikkerheten er viktig. Da jeg var liten gikk jeg på Gaustadvatnet. Der kjørte de med bil og alt mulig, mimrer Visnes.

Madelen forteller at hun synes det er artig å gå på skøyter.

– Jeg har ramla noen ganger, men det går bra, sier hun.

Tryning og gnagsår

Litt knall og fall har det vært for Erika Gjerde Halås (9) og Nathalie Magerøy Holen (9) fra Eide også.

– Jeg har tryna så det gjorde vondt en gang, men det som var vondest var gnagsårene jeg fikk fordi jeg glemte ullabber, sier Nathalie.

– Hva synes dere om at det er skøytebane her da?

– Det er skikkelig gøy og bra. Vi har vært her med skolen også, sier Erika.