MOLDE: Hos Tiltak funksjonshemmete opplyser enhetsleder Bente Hegdal at kommunen «tar til etterretning» at fylkesmannen opprettholder avvikene fra første rapport, til tross for at kommunen hadde innsigelser til to av dem.

I tilsvaret etterlyser kommunen hva Fylkesmannen konkret mente var uforsvarlig med lokalene på Røbekk. Den peker også på at mangler i opplæring av ansatte i stor grad handlet om for dårlig dokumentasjon.

Avventende til ny bolig

Torsdag opplyser Hegdal at når det gjelder lokalene må de ha både korte og langsiktige mål:

– Det jobbes med alternative løsninger og de mest sårbare barna vil i første omgang få tilbud om avlastning i andre kommunale leiligheter. Hvorvidt våre interne prosesser vil resultere i at avlastningstjenesten skal flyttes til nye lokaliteter eller forbli i utbedrete lokaler på Røbekk, må vi komme tilbake til i vårt svar til Fylkesmannen.

Hun ønsket ikke å svare på om hun tenker tilsynsrapporten har aktualisert behovet for en ny bolig for tjenesten nå.

– Uheldig kopling med dødsfall

I tilsvaret peker kommunen på at det er uheldig at rapporten tar opp en alvorlig hendelse fra 2011 når Fylkesmannen grunngir alvorligheten i manglende opplæring i førstehjelp. Dette uten at koplingen var tatt opp under tilsynet, og at kommunen dermed ikke fikk forberedt pårørende om at saka kunne bli nevnt i media.

I den endelige rapporten opprettholder Fylkesmannen koplingen til dødsfallet for å understreke alvorligheten.

Har lukket ett av tre avvik

Hegdal opplyser at avviket om manglende politiattester allerede er lukket.

– Molde kommune har som helhet tydelige og gode prosedyrer på dette. Tiltak funksjonshemmete har hatt avvik fra disse og det er beklagelig. Ingen nyansatte eller vikarer får nå starte opp i tjenesten, uten at politiattesten er mottatt og registrert, opplyser hun.

Når det gjelder manglende opplæring viser hun til at et arbeid er i gang, som de vil dokumenterer til Fylkesmannen.

– Nå må Tiltak funksjonshemmete, i samarbeid med overordnet administrativ ledelse, ha en grundig gjennomgang av tilsynsrapporten. Det er allerede tatt initiativ til samarbeid med andre relevante interne og eksterne samarbeidsparter, for sammen å finne gode løsninger i forhold til avvikene, svarer hun i en epost til Romsdals Budstikke.