Politikerne i plan- og økonomiutvalget i Fræna avviste torsdag rådmannens forslag om å fortsette å bruke Malme skole fra høsten av.

– Hva var det som var vanskelig å forstå? sa Jan Arve Dyrnes fra Arbeiderpartiet da politikerne torsdag kveld enda en gang gikk i gang med å diskutere hva som skal gjøres med den utslitte skolen som for lenge siden er vedtatt nedlagt.

Foreslo å bruke skolen

Før jul vedtok kommunestyret at skolen skulle stenges fra sommeren, og erstattes av midlertidige løsninger til en ny skole står klar.  Rådmannen har likevel foreslått å fortsette å bruke skolen, fordi det er billigere enn å sette opp en midlertidig løsning. Det irriterte flere av politikerne i plan-og økonomiutvalget.

– Var det noe som var uklart i det kommunestyret vedtok? Jeg blir veldig overrasket over dette forslaget fra rådmannen, sa Dyrnes og pekte på at rådmannen selv for flere år siden konkluderte med at skolen levde på overtid og at en ikke kan drifte Malme skole lenger uten større investeringer.

– Men nå er det plutselig greit? Hva er hva her, spurte Dyrnes. Flere mente saken burde vært sendt til ny behandling, men at det nå hastet veldig med å få en avklaring.

Dårlig grunnlag

– Saken gir oss et forferdelig dårlig grunnlag til å ta en beslutning på, mente ordfører Tove Henøen.

– Malme skole er, har vært og kommer til å bli en forferdelig vanskelig sak. Helt sikkert for rådmannen, men også for FAU, lokalsamfunnet og for oss politikere. Men først og fremst er det ungene og de tilsette vi skal tenke på nå, sa Jan Arve Dyrnes og la fram forslag om at det bygges en midlertidig løsning – en paviljong -  på Sylte skole og at elevene på Malme flyttes over dit fra høsten 2018. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Flere avvik

Malme skole har hatt flere tilsyn de siste månedene, utført av Kystlab på oppdrag av kommunelegen.

Første tilsyn var i november. Her ble det funnet flere avvik, altså forhold ved skolen som kan være skadelige for mennesker eller miljø.

FAU ved Malme skole mente imidlertid at flere forhold ikke var fanget opp i det første tilsynet og krevde et nytt tilsyn. Det nye tilsynet ble holdt i januar, og da ble flere andre forhold avdekket, blant annet lekkasjer, misfarging, vond lukt , dårlige toalettforhold. Det fikk og flere av politikerne til å reagere:

– Når et nytt tilsyn avdekker nye forhold som det første ikke fanget opp - da må man spørre hva som ellers ligger skjult i bygget, mener Kjell Lode fra Krf.

Mange diskusjoner

I 10 år har diskusjonene om Malme skole  pågått.

– Dette er en skole som har måttet leve med usikkerhet og uavklart situasjon i 10 år. Det har fått konsekvenser for innholdet i skolen. Det er min største bekymring. FAU har tatt opp forholdene flere ganger. I dag kan jeg vanskelig for å forstå at vi oppfyller de lovpålagte kravene til undervisningen, sa Laila Nøsen fra SV.

Vedtaket om å bygge paviljonger på Sylte og flytte elevene dit er i tråd med ønsket til FAU på Malme skole.

– Var det noe som var uklart i det kommunestyret vedtok, spurte Jan Arve Dyrnes fra Arbeiderpartiet. Foto: Vidar Ryther Myklebust