– Status for veggen er at det er en sak vi i kommuneadministrasjonen nå ser nærmere på. Det er jo naturlig å knytte den til diskusjonen rundt Torget og utviklingen av Sjøfronten, og andre mulige byrom for kunst og aktivitet, sier kultursjef Janny Meese, og legger til:

– Men det er jo en vegg som er i bruk. Kunstverket til Arne Nøst henger der, og roper ikke om nødhjelp, sier Meese.

En viktig fondvegg

For to år siden stilte Romsdals Budstikke spørsmål om hva som skal skje med veggen. Lørdag tok gallerieier Petter Haakon Pettersson opp det samme temaet i en kronikk.

Arne Nøst har tidligere forklart at rose-abstraksjonen ble laget for å være et et midlertidig verk, et ti-årig prosjekt som for lengst er over.

– Jøss, er den der ennå, tenker jeg hver gang jeg kommer hjem til Molde, har kunstneren og den avtroppende teatersjefen tidligere sagt til Romsdals Budstikke.

Nøst har også gitt uttrykk for at veggen ikke bør brukes til reklame, slik som eieren Expo i utgangspunktet ønsket.

En slik bruk ble det for øvrig søkt kommunen om, men gitt avslag på.

– Reklame er gammeldags. Molde bør innrømme urbanitet, og ha selvtillit til å gi publikum noe annet enn salgsbudskap, mener Nøst.

Dét er kultursjefen enig i.

– Veggen er en viktig fondvegg, og utgjør inngangspartiet til byen. Så er det visse føringer som er lagt for hva man kan gjøre med den. Det er lover og ulike retningslinjer som må tas i betraktning her, og Statens Vegvesen har også synspunkter, sier Meese.

Vil få på plass leieavtale

Meese forteller at ambisjonen er å få plass en leieavtale med Expo.

– Vi ønsker å utvikle veggen i tråd med det som opprinnelig var tenkt i daværende kultursjef Magne Ortens tid, altså til kunst. Det kan være kunstverk som kan stå over lenger tid, eller som kan skifte fra år til år, sier Meese og legger til:

– Jeg er ikke bekymret for at vi ikke skal få på plass en slik avtale. Utfordringen er pengene, sier Meese.

– Hvor mye vil en leieavtale og et kunstprosjekt kunne koste?

– Det er umulig å svare på. Vi har ikke kommet så langt i prosessen. Politikerne har gitt administrasjonen i oppdrag å gjøre en vurdering av byens uterom så snart som mulig, sier Meese.

– Vil være et stort løft for byen

Daglig leder ved Møre og Romsdal kunstsenter, Kristin Mand-Heim – som også sitter i kommunestyret for SV - mener det er viktig å bringe kunsten ut på gata.

– Et nytt kunstprosjekt vil være et stort løft for byen og for sentrum. Det kan gjerne være noe temporært, sier Mandt-Heim, som ikke på nåværende tidspunkt vil mene noe om hva som skal pryde veggen.

– Det er en spennende flate, iøyenfallende og sentral. Her kan det være noe plant, eller noe tredimensjonalt. Det kan være et malt verk, som også er rimelig i pris, eller det kan være noe som tar i bruk elektronikk og lys, sier hun.

Gatekunst i andre byer

Både i Stavanger, gjennom NuArt-prosjektet, og i Oslo, og særlig i Gamle Oslo, har gatekunsten bredd om seg.

I følge Aftenposten er det Foreningen for Urban Samtidskunst som har gjort det mulig. Aktører som driver med liftutleie og maling har også bidratt, og ikke minst, borettslaget.

Prisen på veggen med Jasons Schhh!-motiv på Tøyen var på 20.-30.000 kroner.

– Det bør egentlig være kommunens oppgave å sørge for denne typen kunstnerisk utsmykning av byen vår. Men når det er sagt, går det som regel greit når vi søker om å få lage veggmalerier. Det de er opptatt av er hovedsakelig at maleriene ikke ødelegger fasaden og at motivet ikke er til fare for trafikken, sier Viktor Gjengaar i foreningen Urban Samtidskunst til Aftenposten.

Vil ha kunst på veggen: Janny Meese er kultursjef i Molde kommune. Foto: Vera Henriksen