MOLDE: – Tilbudet er ikke lagt ned. Etter planen åpner vi igjen i mars, forteller Inge Baadnes, enhetsleder i Ressurstjenesten i Molde kommune, til Romsdals Budstikke.

Han snakker om «Indigo», et lavterskel helsetilbud for rusavhengige i Molde, som har som mål å redusere skader og å øke livskvaliteten til brukerne.

– Vi har gratis sprøytebytte, som gir bedre hygiene og hindrer at brukte sprøyter havner andre steder i byen. Vi tilbyr også stell av sår, for man kan få ganske alvorlige sår av sprøytebruk, forteller Baadnes.

– De fleste kommer imidlertid for samtaler med ansatte. Det er en møteplass, hvor vi også kan hjelpe med ernæring og praktiske ting som bestilling av timer ellers i helsevesenet.

Må tenke sikkerhet – for alle

De ansattes sikkerhet er årsaka til at Indigo stengte dørene før jul. En ombygging av de gamle og nokså upraktiske lokalene er like rundt hjørnet.

– Vi holder på å prosjektere og må lande hva vi skal gå for. Det handler om å kunne beskytte de ansatte, men også andre som er innom.

Baadnes understreker at det generelt er et lavt konfliktnivå i rusmiljøet i Molde:

– Det er en hyggelig gjeng. Samtidig kan ting skje, og det må vi bare ta høgde for.

Ikke sprøyterom

I mellomtida vil lokale brukere som er i kontakt med Ressurstjenesten få utdelt sprøyter når tjenesten drar ut på tirsdager.

– Alle som henvender seg til oss, vil få nye sprøyter. Men tilbudet er tenkt for langvarig, alvorlig rusavhengighet, sier han.

I lokalene til Indigo har det vært en jevn strøm av brukere.

I 2014 var det 200–300 konsultasjoner til rundt 75 personer og 11.000 sprøyter.

– Det er ikke et sprøyterom, slik som Oslo har. Vi har heller ikke brukertoalett. Folk kan være ruset når de kommer, men vi tillater ikke åpen handel med stoff. Vi er veldig obs på at det ikke skal være en rekrutteringsarena. Folk kan også komme hit anonymt, sier Baadnes.

Ser nedgang

Det er imidlertid en nedgang i hele landet. I Molde ble det i 2016 delt ut 6.028 sprøyter. Da var 98 ulike personer innom Indigo, ifølge avdelingsleder Jannie Rasmussen.

– Noen er der få ganger, mens andre går fast i hver åpningstid. Det er brukere også fra nabokommuner som Fræna, Vestnes og Kristiansund, opplyser Rasmussen.

På landsbasis regnes legemiddelassistert (LAR) rehabilitering som en årsak, sammen med et bedre tjenestetilbud i mange kommuner.

Rundt 200 følges opp

Ifølge enhetsleder Baadnes er antall personer de følger opp i kommunen nokså stabilt.

– Vi får stadig nye henvendelser. Både unge folk som begynner, eller folk som får tilbakefall eller som flytter hit. Det er begge kjønn, men på landsbasis er ca. 70 prosent av de rusavhengige menn, sier han.

Indigo har 18 år som aldersgrense, men ifølge Baadnes ønsker de helst ikke så unge brukere:

– Det er i utgangspunktet ikke et «ungdomstiltak». De bør inn andre steder. Men også unge kan ha et langvarig, alvorlig rusproblem, forteller han.

Ifølge et kommunalt kartleggingsverktøy følger Molde nå opp ca. 200 personer med rusavhengighet. Av dem har 30 en alvorlig rusavhengighet, samtidig med alvorlig psykisk lidelse, såkalt ROP-pasienter.

Av de 200 er hele 60 personer i ettervern, altså rusfrie og ferdige i behandling.

De narkomane blir eldre

I 2014 varslet Baadnes i Romsdals Budstikke at Molde kommune etter hvert må regne med å møte flere rusavhengige i eldreomsorgen.

– Det har slått til, sjøl om det er i et begrenset omfang. Noen blir også somatisk sjuk (får kroppslige plager, journ.anm.) av et langt liv med rus. Samtidig går det bedre med noen når de kommer opp i 50-åra. Mange greier faktisk å bli rusfrie da, så det er aldri for seint. Det er veldig gledelig, sier Baadnes.

Inge Baadnes i Ressurstjenesten i Molde. Foto: Kjell Langmyren