MOLDE: Flere steder i området vårt ligger tjukk, speilblank is over både gangfelt og veger. Molde bydrift har brukt over 3000 tonn med isgrus i løpet av vinteren, men klarer naturlig nok ikke å dekke overalt. Hos legevakta i Molde opplever de økt pågang som følge av det glatte føret.

– Fall på isen, brudd i håndledd. Fall på isen, mulig hjernerystelse, fall på isen, hodeskade. Daglig leder ved legevakta i Molde, Roy Skarshaug leser igjennom mandagens logg på legevakta.

Spesiell måned

Han forteller at den siste måneden har vært spesiell.

– Vi merker helt klart en økning i antall personer som kommer hit med bruddskader etter fall på glattisen. Det kommer noen innom hver eneste dag. Den siste måneden har det vært flere enn ellers i vinter, forteller han, og legger til at tallet nok er langt høgere, etter som flere går til fastlegen eller blir sendt direkte til sjukehus.

– Det er veldig mange knall og fall rundt om i byen. Nysnø på is er som ei våt glassrute. Vi har fått tilbakemeldinger fra sjukehuset om at mange kommer dit med bruddskader, forteller han.

Over 100 fallskader

Til Romsdals Budstikke opplyser Molde sjukehus at det i forrige uke var cirka 100 fallrelaterte skader til behandling ved skadepoliklinikken på sjukehuset.

– Dette har stor betydning for drifta. For noen av bruddskadene er det svært viktig å bli operert raskt. Det mest beklagelige er at vi har måtte utsette planlagte operasjoner på kort varsel, noe som går utover pasientene som forbereder seg til behandling og ser fram til å få det overstått, sier seksjonsoverlege ortopedi ved Molde sjukehus, Jens-Meinhard Stutzer. Han forteller at det også er ekstra press på poliklinikken denne perioden.

– Pasienter som kommer inn akutt, men som ikke har behov for operasjon, må i mange tilfeller ha oppfølging med kontroll på poliklinikken som allerede er fullbooka. Vi ser med stor respekt at de fleste pasientene som får utsatt behandlinga, viser stor forståelse, sjøl det fører til ulemper både for dem, familien og arbeidsgiver. Pasientene blir prioritert etter medisinsk hastegrad og vi jobber intenst med å finne løsninger for alle pasientene, sier Stutzer.

– Ta det med ro

Skarshaug ønsker å komme med en oppfordring til alle som skal ferdes ute på glatta.

– Ha broddene med i lomma. På et eller annet tidspunkt kommer dere til et parti hvor det er glatt. Ta det med ro, se an forholdene. Prøv å ikke ha det så travelt, for det er da det skjer. «Jeg skal bare hente posten», «Jeg skal bare en kjapp tur på butikken». «Jeg skal bare» er det farligste som er på glatta, sier han.

– Utfordrende

I tillegg til Molde bydrift, har også Molde Eiendom KF ansvar for å strø rundt om i byen. De strør rundt formålsbyggene til Molde kommune. Barne- og ungdomsskoler, barnehager, eldresenter og rådhusplassen.

– Alle har sine bygg som de har ansvar for å strø hver morgen, forteller Bjarne Gribbestad i Molde Eiendom. Han beskriver den siste tida som utfordrende.

– Det har vært veldig glatt, og på grunn av snøen kan det være vanskelig for mange å se de islagte partiene. Det har gått med mye grus hittil i vinter, og at det har vært en utfordring å fylle sandkassene raskt nok.

– Vi får god hjelp fra Molde bydrift, men vinteren er veldig hektisk for dem også, forteller han.

– Klare rutiner

Gribbestad anbefaler alle å gå til innkjøp av sko med god gummiblanding.

– Jeg har kjøpt meg et par vernesko med solide gummisåler. Uten gode sko er det umulig å få feste på dette føret, sier han.

Molde Eiendom strør ved behov, og på tilbakemelding fra brukerne av de kommunale byggene.

– Vi strør manuelt, men på de stedene vi ikke kommer til, får vi hjelp fra entreprenører. Vi har klare rutiner på hvor vi skal strø og ikke. Gangsoner og parkeringsplasser rundt byggene er vårt ansvar. Men vi legger til rette for at brukerne kan strø sjøl, forteller han.