Tirsdag stod initiativtaker Kristina Vaseng klar til å fyre av den nyervervede snøkanonen i Bud barnehage. De to varmegradene gjorde at det ble mer sludd enn snø, men det gjorde ikke noe for barna, som allerede hadde snø å leke med etter mandagens snøfall.

Fastfrossen kongle

Det er noen uker siden Vaseng, som har barn i barnehagen, kom på at hun skulle sette i gang en Spleis-aksjon for å få kjøpt inn snøkanon til barnehagen. Bud er som kjent ikke bortskjemt med store snømengder. Under kuldeperioden i januar kom datteren til Vaseng hjem og snakket om hvor pinnfrossent alt var. Sanda i sandkassa var knallhard og det var lite å leke med.

– Hun fortalte at hun hadde funnet en kongle, og jeg sa at hun kunne jo leke med kongler. Men da kom stjernekommentaren: «Nei, for den satt fast!», ler Vaseng, som først kontaktet styrer Kari Anne Mathisen Vikan – som straks ga tommel opp – og deretter opprettet den digitale spleiseaksjonen.

Penger til akematter

Målet var rundt 12.000 kroner, noe som skulle dekke selve snøkanonen, kompressor og høytrykksspyler. Barnehagen bidro med 5.000 kroner.

– Det kom inn infernalsk med penger. Allerede første døgnet hadde vi fått inn rundt 11.000 kroner.

Det var ikke bare foreldre i barnehagen som bidro. Andre buaværinger syntes tydeligvis også at dette var en god idé. Flere av dem har ikke barn sjøl, det synes jeg er fint gjort, sier Vaseng.

På Spleis-linken står aksjonen oppført med 14.400 innkomne kroner.

– Dere har penger til overs?

– Ja, det skal vi bruke til å kjøpe nye akematter. Pengene skal ikke stå og godgjøre seg på konto, de skal brukes, sier Vaseng.

– Kjempegøy!

Mille Roaldsøy (5) og en blid gjeng med fire-femåringer koste seg med aking på akematter.

– Kjempegøy! er det unisone svaret fra ungene når vi spør hva de synes om at de har fått snøkanon.

– Jeg gleder meg til den skal sprute snø. For da kan vi lage ting. Snøborg, snøslott, snøfigurer og snøkarusell, sier Mille, og hiver seg leende sammen med tre andre på brettet ned bakken.

– Buaværet på sitt beste

De høye gledeshylene er fryd i ørene til barnehagestyrer Kari Anne Mathisen Vikan.

– Jeg synes dette er et kjempebra tiltak fra Kristina Vaseng og foreldrene. Det er ikke mye snø her til vanlig. Spleis-aksjonen viser Buaværet på sitt beste. Her har det vært en god dugnadsånd. Nå gleder vi oss til det blir litt kaldere, sier Vikan.

– Det var nok et par grader for varmt til å kjøre i gang kanonen i dag. Det bør helst være to minusgrader, sier Vaseng.

Mille (bak f.v.), Julie, Astrid, June, Gustav, Olava (foran f.v.), Sofie og Frida digger snø. Foto: RIGMOR SJAASTAD HAGEN
Julie, Olava, Sofie og Frida fryder seg i bakken. Foto: RIGMOR SJAASTAD HAGEN
Kristina Vaseng med Anton på armen og styrer Kari Anne Mathisen Vikan. Foto: RIGMOR SJAASTAD HAGEN