MOLDE: – Det har kommet inn utrolig mange bilder så langt. Jeg har vært ute på radio og Facebook med etterlysninger og responsen har vært strålende, forteller Ola Gjendem i Molde bymuseum.

Og det er ikke bare fra lokalområdet at Gjendem har fått respons.

– Jeg har fått meldinger fra Monaco hvor det er seks bilder, men også flere fra Spania og Oslo-området. Det nordligste bildet jeg har fått høre om så langt, er i Brønnøysund, forteller han.

Flere utenbys?

Andreas Sylthe var født den 25. oktober 1865 på garden Sylthe i Fræna, og døde i 1940 like før byen han malte ble bombet. Han bodde i Ålesund, Gjøvik og Ørsta foruten Molde. Gjendem sakner flere bilder fra disse stedene.

– De aller fleste bildene er fra Molde og Romsdalen. Han bodde jo to-tre år i Ørsta, men foreløpig har jeg bare ett bilde derfra. Det må jo finnes flere enn dette, spør han.

Det er ikke vanskelig å kjenne igjen bildene, og langt på veg de fleste er signerte.

– Han signerte som oftest A. Sylthe, men jeg har fått inn ett fra Magnor som er signert A.S., forteller Gjendem.

Tigere og løver

Sjøl om de aller fleste bildene er fra bygatene i Molde eller naturen rundt byen, finnes det også noen unntak.

– Det kosteligste bildet så langt er fra Afrika – eller Afrika og Afrika – det er både en jeger, løver og tigere på bildet så geografisk er det vel vanskelig å forklare. Dette er det eneste spesielle bildet jeg har fått inn, og vi har ikke sett andre dyr på et eneste bilde. Sylte var også veldig forsiktig med å male mennesker i sine bilder.

Stor verdi for museet

Romsdalsmuseet er også inne i prosjektet med registreringen av bilder.

– Verdien for oss ligger i bildene fra byen. Han malte jo byen slik den en gang var før den ble bombet og gjenreist. Vi får et helt annet inntrykk av hvordan det så ut, spesielt med tanke på fargene. Sjølsagt må vi vurdere påliteligheten, men vi tror ikke han har tatt store kunstneriske friheter, sier konservator Jan Olav Szontheimer.

Tredelt prosjekt

Prosjektet er delt opp i tre deler.

– Det første vi gjør, som vi holder på med nå, er en registrering av bildene som finnes. Dette gjør Romsdalsmuseet og Molde bymuseum i samarbeid. Johnny Bratseth fotograferer bildene på den moderne måten hvor alle fargene blir kalibrert.

Dette betyr at bildene får sin plass på Romsdalsmuseet for all framtid. Til slutt så planlegger jeg en bok om Andreas Sylthe til høsten. Der er målet å bruke mest mulig bilder, forteller Gjendem.

Utstilling på nyåret

Og planene om utstilling av bildene har allerede fått en dato.

– Det spørs jo hvor mange som vil la stueveggen stå tom i en måneds tid da. Men vi åpner en utstilling av Sylthes maleri på Romsdalsmuseet lørdag 12. januar 2019. Vi satser på et stort utvalg av bildene, men ikke flere enn at det blir trivelig å gå rundt her. Målet er å bikke 50 bilder, forteller Szontheimer.

Bok til høsten

Og til høsten skal Ola Gjendem være ferdig med boka om A. Sylthe.

– Det er utrolig mye spennende som har kommet inn fra rundt omkring i byen. Målet er å ta med alt i boka. Godt og vel 100 bilder. Jeg tror det blir en spennende bok for dem som er interessert i hvordan byen så ut før 1940, forteller Gjendem.

– Hvor mange A. Sylthe-bilder finnes det da?

– Jeg aner ikke. Vi regner med at bybrannen i 1916 tok noen av dem. Og i 1940 forsvant det nok enda flere, forteller Ola Gjendem.