RAUMA: Det har vært hektisk aktivitet rundt om i mange kommuner for å organisere legevakt slik at det alltid skal være en erfaren legevaktlege i bakvakt de gangene en mer uerfaren lege har ansvaret for legevakta. Kravet om å ha en erfaren lege i bakvakt, var ment å gjelde fra 1. mai i år.

Nå gir helseminister Bent Høie (H) kommunene litt mer pusterom. Fristen for å sette opp legevaktene slik at det alltid er en erfaren lege tilgjengelig i bakvakt, er utsatt til 1. januar 2020. Det opplyste ordfører Lars Olav Hustad (H) i kommunestyret tirsdag kveld.

Sliter med å få tak i leger

Rauma opplever det samme som mange andre distriktskommuner: Det er ikke enkelt å rekruttere leger til faste stillinger. Dessuten er vektbelastningen for leger som går i legevaktturnus, større i mindre kommuner enn i store kommuner. I Rauma er eksempelvis en legehjemmel lyst ledig fem ganger uten at sølkere har meldt sin interesse.

Søker etter fastlege for 5.gang

I kommunestyret i Rauma tok Torbjørn Rødstøl (Sp) opp problematikken rundt legedekningen. Han hadde merket seg at flere fastleger var ute i permisjon, samt at en lege har sluttet i Rauma. Rødstøl ville vite hvordan kommuneledelsen ser for seg legevaktordningen i tida framover.

Rauma ser til Molde

Ordfører Hustad viste til at administrasjonen i Rauma siden september 2016 har arbeidet med å finne alternative måter å løse legevaktordningen på. I dag har Rauma egen legevakt.

– Det er sett på legevaktordning sammen med Molde. Molde kommune har presentert ei skisse for hvordan en felles legevakt kan fungere. Men vi har også avstand mellom Rauma og Molde å ta hensyn til. Avstandene er såpass store at det likevel vil være behov for utvida legevakttid i Rauma, med noen timer kveld og i helgene, forklarte Lars Olav Hustad.

Han opplyste at kommunestyret i mai får forelagt forslag til hvordan felles legevakt med Molde kan la seg gjøre.

Alle kommuner skal ha organisert en ordning med legevakt. Legevakta skal tilby hjelp til det som ikke kan vente når fastlegekontoret er stengt.

Legevaktnummer 116 117

Skal du kontakte legevakta, ringer du det sekssifra telefonnummeret 116 117.

Står det om liv eller handler om akutt sjukdom ringer du 113.

Eksempler på situasjoner:

Her er noen eksempler der kommunene mener det kan være fornuftig å kontakte legevakta:

* Personer som har fått høy feber, særlig gjelder det barn.

* Personer med moderate pustevansker.

* Kuttskader som må sys.

* Mistanke om brudd.

* Mistanke om komplikasjoner under et svangerskap.

* I tilfeller der en tilstand forverrer seg alvorlig.