Molde/Pyeongchang: For tida er moldenseren i OL-byen Pyeongchang for å forberede de kvinnelige alpinistene foran de kommende rennene i Yongpyong Alpine Centre. Rødseth er en av trenerne på kvinnelandslaget, med hovedansvar for fartsdisiplinene. Det betyr at han kanskje er den som jobber aller tettest med blant andre Ragnhild Mowinckel.

– Jeg er med Ragnhild på alt hun gjør, sammen med Tron Moger på fartsbiten og Tim Gfeller på teknikkbiten. Jeg er med som trener i bakken, stikker løyper, tar video og andre ting. I tillegg til tre trenere, har vi en barmarkstrener og en som driver med analyse på fartsdelen, sier Rødseth til Romsdals Budstikke på telefon fra deltakerlandsbyen i Pyeongchang.

– Har løsnet for Ragnhild

33-åringen er inne i sin andre sesong som landslagstrener. Denne sesongen har han sett Mowinckel slå gjennom med pallplass i verdenscupen. I OL er hun utvilsomt en medaljekandidat i flere grener.

– Ragnhild har tatt ordentlig store steg. Etter at hun kom seg på pallen i verdenscupen, så fikk hun kjenne litt av hva det er som skal til. Det har gjort at det har løsnet litt. Nå får hun vist hva hun er god for. Skal man nå pallen i alpint, må man tørre å gi alt man kan. Tidligere har hun følt at hun har kjørt litt med brekket på. Nå greier hun å slippe seg mer løs, sier landslagstreneren.

– Hva er det som gjør at hun har gjort det så godt denne sesongen?

– Det snur fort når man begynner å kjenne litt på toppresultatene. Ragnhild er på en bra plass, og er fornøyd og blid. Vi har en god tone i laget med lett og ledig stemning, så er vi konsentrerte når vi skal fokusere på andre ting.

Drev skigymnas

Rødseth studerte tidligere i Oslo, hvor han også jobbet som alpintrener i en lokal klubb ved siden av. Før han begynte å jobbe i Norges Skiforbund drev han et skigymnas i hovedstaden i fem år. Nå har han full stilling som landslagstrener.

Da han fikk jobben i skiforbundet, flyttet han også hjem til Molde. Der har han base mellom de mange reisedøgnene han har i løpet av året. Rødseth var selv en lovende alpinist.

M esterskapet i Pyeongchang er de første olympiske lekene han er med i. I 2012 var han med som trener i ungdoms-OL i Innsbruck. Selv om det er mye arbeid som skal legges ned de kommende dagene, innrømmer moldenseren at det er stort å få lov til å være med på et så stort mesterskap.

– Man er her og havner litt i sin egen boble. Vi tenker på jobben vi skal gjøre, og får ikke med oss like mye som vi hadde gjort om vi hadde sett det hjemme på TV. Men når man først er her, så prøver vi å være med på litt av det som er her – i alle fall når vi bor i selve deltakerlandsbyen, sier Rødseth som var med og ruslet med de andre norske deltakerne på åpningsseremonien fredag.

Medaljesjanser

Ragnhild Mowinckel skulle i utgangspunktet i aksjon i storslalåm natt til mandag, men sterk vind førte til at rennet måtte utsettes. Mandag ble det bekreftet at rennet går natt til torsdag norsk tid, med første omgang klokka 01.30 og den andre omgangen klokka 05.15.

I slutten av januar fikk Mowinckel sin beste plassering i verdenscupen noensinne, da hun kjørte inn til andreplass i storslalåmen i Kronplatz.

– Ragnhild og Nina (Haver-Løseth) er de som har vært på pallen i år blant jentene. Ragnhild har flere sjanser, mens Nina har muligheter i slalåm. Vi har flere kort å spille på, sier Rødseth som har tro på at det kan bli medalje på Mowinckel.

– Når hun først fikk den utløsende pallplasseringen i Val d’Isere før jul, så fikk hun tro på at hun er god nok. Når den lille sperren hun har hatt slipper opp, så får hun ut potensialet som hun har vist på trening. Ragnhild er trygg på utstyr, som også er viktig. Da slipper man skuldrene litt ned, forteller Rødseth.

Thomas Rødseth (bak t.v.) var selv aktiv alpinist. Her fra et renn i Stordal i 2002. Foran ligger Ragnhild Mowinckel (9). De øvrige på bildet (f.h.): Lars B. Hoff, Dan Lyngstad, Jørgen Solheim, Sivert V. Beinset, Anders B. Hoff. Foto: Harald Mowinckel