Men for å ta det helt nære først; Molde Janitsjar. De setter seg stadig hårete mål; inviterer musikalske riksstorheter og appellerer til de som har levd en stund, og de «spiller slik de ikke spiller på radio lenger», for å sitere ei vi traff i pausa. Enig! Og det med følsomhet, men også med slik dynamikk og kraft at de som korps virker matchende til hva som helst.

Med den energiske, nesten dansende dirigent Leiv Skeidsvoll og med smarte lån av utmerkede instrumentalister i nærmiljøet som Arnt Inge Sæter, Asgeir Hoffart, Sindre Klykken, Jasmina Zivic og Håkon Ljøkjel så vinner de hele Bjørnsonhuset og framviser slik bredde og kvalitet at korpset i denne anmelders ører havner skyhøyt over normalt amatørnivå.

I Erik Byes ånd

Kvelden var i Erik Byes ånd, og Lars Klevstrand presenterte ham både med kjærlighet, respekt og sikker autoritet. Sangene, melodiene og historiene ble nære. Joda, han gløttet på oss med sine kloke øyne fra bakveggen, og med Klevstrands formidling ble dette en gromkveld. «Vår herres klinkekule» som ble kåret som tidenes tekst under fjorårets Bjørnsonfestival trillet også her.

Feirer 50 år i år

Klevstrand selv er ingen novise verken i musikalsk sammenheng eller som Molde-venn. Med en karriere som er nøyaktig 50 år i år (GratuLars!) er han et norsk kulturikon i seg sjøl. Karrieren rommer sykkeltur til Molde og opptredener både i rådhussalen og på Naustet Vårt.

Klevstrands melodidrakt

Flere av kveldens viser var i Klevstrands melodidrakt. De også framført med kraft og nerve, sjølsagt krydret med Klevstrands umiskjennelig eminente gitarspill. Som personvalg for Molde Janitsjar og for oss som publikum; blink igjen. Som med Piaf og Brit-Synnøve Johansen i fjor.

Mange høydepunkter

Ett av dem; samspillet mellom Klevstrand/Ljøkjel i «Den gamle Odyssevs». Ellers en rekke av Erik Byes viser, en flott variant av «Så lenge skutan kan gå» og en fantastisk «Scarborough fair». Jovisst var dette en aften for musikalsk velvære og gjenkalt musikalsk lykke. Mer av slik, takk!

FAKTA:

Konsert: En hildringstime

Med: Lars Klevstrand og Molde Janitsjar med gjester.

Dirigent: Leiv Skeidsvoll

Tid og sted: lørdag kveld, Bjørnsonhuset

Publikum: ca. 400