Aluminiumsgigant

Oleg Deripaska er president og største aksjonær i den russiske aluminiumgiganten Rusal.

Den russiske visestatsministeren skal i hemmelighet ha møtt Oleg Deripaska for å diskutere amerikanske relasjoner, etter at Paul Manafort angivelig tilbød Deripaska briefinger om Trump-kampanjen.

Utgangspunktet for saken er en video som ble oppdaget på nettet av den russiske opposisjonspolitikeren Alexei Navalny. Videoen aktualiserer nå spørsmålet om et samspill med Vladimir Putins regjering ytterligere.

Møtet skal ha skjedd i august 2016, en måned etter at Manafort, skal ha tilbudt «private orienteringer» til Deripaska, ifølge en e-post som ble sett av publikasjonen The Atlantic.

The Telegraph skriver at avisa ikke på selvstendig grunnlag har kunnet bekrefte gyldigheten av opptakene, og representanter for Deripaska og Prikhodko har ikke reagert på telefonsamtaler og skriftlige forespørsler om kommentar.

Modell

På den omtalte videoen er oligarken sett snakkende med en mann som ser ut til å være visestatsminister Prikhodko.

Videoen ble publisert i juni på Instagram-kontoen til Nastya Rybka, en modell som har lagt ut videoer av seg selv og aluminiumgigangten om bord på båten.

Av en bildetekst går det fram at de to mennene skal ha prøvd å «løse problemet med Amerika».

Bilde fra Instagram

Til kai i Molde - fløy til Molde

Ved å bruke Rybkas fotografier og dokumenter fra åpne kilder, har Navalny identifisert båten som «Elden», som offisielt er eid av Deripaskas mor.

Navalny oppdaget gjennom en sporingstjeneste at skipet hadde cruiset i nærheten av Molde i august 2016. Modellen la ut fotografier av norsk kystlinje og seg selv om bord på båten samme måned. Et par av bildene er fra småbåthavna i Molde, og ellers fra fjordene i regionen.

Navalny sa også at han har funnet informasjon som viser at to private jetfly som han knytter til Deripaska, fløy til Molde i august 2016.

Her er oppslaget fra den britiske storavisa, med foto fra den omtalte videoen, der dette skal være tatt i Molde-området.
Den aktuelle videoen (se video i artikkelen) ble publisert i juni på Instagram-kontoen til Nastya Rybka, en modell som har lagt ut videoer av seg selv og aluminiumgigangten om bord på båten. Her er et knippe bilder hun har lagt ut som later til å være fra vårt område. Ett er fra småbåthavna i Molde.