MOLDE: – At ferjene mellom Molde og Vestnes bruker mer enn 35 minutters overfartstid, og at passasjerene forsinkes til korresponderende forbindelser, er kjent problemstilling. Frustrasjonen vi hører fra både busselskapene og passasjerene er reell. I samferdselsutvalget har problemstillingen vært drøftet, og vi ser at kontraktene staten har inngått med ferjerederiene er for dårlig, sier Iver Nordseth (V) til Romsdals Budstikke.

– Hvordan er kontrakten for dårlig?

– Ferjerederiene forholder seg til avgangstidene. Vi har ingen sanksjonsmuligheter når de bruker lengre tid enn oppsatt på overfarten. Det er brukerne som får svi for at det er smutthull i kontrakten.

– Hva kan dere politikere gjøre for å bedre flyten i kollektivtrafikken med buss og ferje?

– Når de nye ferjeanbudene skal lyses ut, blir det mye bedre. Vi stiller klokkeklare krav til ferjerederiene i de nye kontraktene. For ferjene over Romsdalsfjorden blir det en egen anbudspakke., sier Iver Nordseth.

Nordseth er opptatt av trafikksikkerheten. Han forstår presset bussjåførene kjenner på når de ligger etter ruteplanen.

– Vi er inne i den verste tida nå på vinteren, med varierende føreforhold som gjør at bussene ikke bestandig kan holde 80 kilometers fart på vegen, slik de kan sommerstid. Blir ferja forsinket, forplanter forsinkelsen seg til bussene. Timeekspressen er blant våre mest trafikkerte ruter, og der er man veldig avhengig av å komme fram i tide for å nå korresponderende buss eller ferje. Som politikere burde vi nok hatt hånda enda sterkere på rattet da kontraktene med ferjerederiene ble utformet, sier Nordseth.

– Viktigst at det flyter

Da Romsdals Budstikke i slutten av januar konfronterte Fjord1 med kritikk fra fylkespolitikere om overfartstid, sa de blant annet at overfartstida på 35 minutter mellom Vestnes og Molde er gjennomsnittstid.

– 35 minutter er oppsatt som cirka overfartstid. For oss er det viktig at trafikken på dette sambandet flyter godt. Det betyr at det kan gå hurtigere enn 35 minutter, og det kan gå noen minutter mer enn 35 minutter. Vi måler ikke overfartstida slavisk. Det viktigste er at vi holder avgangstidene som er satt i rutetabellen, sa Toftesund. Han poengterte at ferjene ofte må vente på bussene.