Dette skjedde etter at Ole Helge Nerland (H), leder i Råd for personer med nedsatt funksjonsevne, brakte saka fram. I en interpellasjon til ordføreren ville han vite om kommunestyret opprettholder budsjettvedtaket med det resultat at ordningen avvikles.

Ingen besparelse

Ifølge Nerland har avviklingen ført til problem for de personene som har behov for transport til sine dag-, aktivitets- eller arbeidstilbud, som nå kan ha vansker med å nyttiggjøre seg disse tilbudene. Dette kan bety at kommunen må finne andre løsninger for å gi nødvendig helsehjelp i disse sakene, som også kan medføre økte kostnader for kommunen. Forventet innsparing var 140.000 kroner.

Ville opprettholde ordningen

Ordfører Egil Strand (H): – Jeg vil svare nei på Nerlands spørsmål, særlig når sparetiltakene faktisk påfører kommunen større kostnader enn den sparer. Det er kanskje mulig å se på løsninger som er rimeligere. Jeg ønsker at transportordningen opprettholdes og samtidig finner en rimelig ordning.

Ga honnør

Egil T. Ekhaugen (Ap) ga Nerland honnør for initiativet.

– Dette dreier seg om en budsjettkonsekvens som gjør at de svakeste i samfunnet blir rammet på en måte som jeg tror mange vil være uenig i, sa han og foreslo at kommunestyret ber formannskapet sette inn tiltak som hindrer at brukerne blir skadelidende.

Samkjørte enheter

Terje Lyngstad (H) ba om at enhetene som jobber med disse sakene til daglig samkjører seg så en finner de beste løsningene. Han sa at ei ordning bør på plass snarest, men uten budsjettøkning.

Ba om fortgang

Merete Egge (KrF), som er enhetsleder i Bo og habilitering og samtidig kommunestyrerepresentant, ba om at en finner en løsning straks, av hensyn til brukerne.

Egge syntes på grunn av dobbeltrollen det var vanskelig å delta i debatten, men kommunestyret mente hun var habil.

Halvvegs løst

Hun opplyste at per i dag har de som jobber på Svanpro AS en transportløsning gjennom bedriften. Men for andre, som skal til dagsenter og benytte andre tjenestesteder, er ikke noen ordning på plass ennå.

– Ikke første gangen

Rune Strand (Ap): – Det er ikke første gangen vi vedtar noe vi ikke er klar over konsekvensen av. Nå kommer det sikkert flere saker i tida framover, hvor vi må kutte kostnader. Jeg vil be om at konsekvensene kommer sylklart fram, så vi vet sikkert hva vi vedtar, sa han.

Har mulige løsninger

Rådmann Ole Bjørn Moen:

– Jeg oppfatter at kommunestyret vil brukerne skal komme seg dit de skal. I administrasjonen har vi jobbet med alternative løsninger, og vi har et konkret tilbud fra Svanpro, som kan være en bra løsning.

Familier må kjøre

Erling Lyngstad (Sp): – Transportordningen må komme i gang øyeblikkelig, for nå er brukerne avhengig av familien og andre som kan kjøre.

Ragnvald Olav Eide (V) lurte på om det er andre områder enn transporten hvor enheten kan spare et tilsvarende beløp.

Siterte Ivar Aasen

Kolbjørn Gaustad (Sp) avsluttet debatten: – Jeg vil på vegne av partiet mitt sitere Ivar Aasen: «Eg tykkjer støtt at det høver best å hjelpa den som det trenger mest.»