MOLDE: En mann i 20-åra ble onsdag tiltalt for grov kroppsskade i en leilighet sentralt i Molde 18. januar i år.

Den formiddagen oppsøkte en mann i 20-åra legevakta i Molde etter at han hadde blitt angrepet med kniv, og ble raskt sendt videre til sjukehus.

Politiet satte da i gang en omfattende aksjon for å finne gjerningsmannen.

Sa at ingen vil vitne

Dagen etter ble han varetektsfengslet i to uker, og nylig ble den forlenget med fire nye uker. Det begrunner retten med at mistanken mot mannen er sterk. Både fornærmete og vitner har knyttet mannen til knivstikkingen.

Mannen har nektet å forklare seg, og ga ved pågripelsen uttrykk for at det ikke blir sak, fordi ingen ville vitne. Politiet sitter imidlertid på dna-funn fra offerets blod på tiltalte, heter det i kjennelsen fra retten.

Har brukt kniv tidligere

Da politiet ba tingretten om videre fengsling av mannen, viste de til hans dom fra mai 2016. Da ble han dømt for et angrep med kniv, utendørs i Elnesvågen sentrum i oktober 2015.

Det var sjukehuset i Molde som varslet politiet da de fikk inn en mann med knivskader i brystet. Offeret skal ha blitt stukket fire ganger i kroppen og påført stikkskader, slik at venstre lunge ble punktert.

Bekymret for knivbruk

Tingretten er enig i at mannen ser ut til å ha bekymringsfull lav terskel for å bruke kniv i konflikter, men mener det ikke forelå sterk nok sannsynlighetsovervekt for gjentakelse, til videre fengsling. Dette fordi forrige angrep ligger over to år tilbake i tid.

Den gikk derimot med på fengsling etter straffeprosesslovens paragraf 172, som er ved mistanke om lovbrudd med over ti års strafferamme, eller ved svært grov vold. Da skal nemlig hensynet til «allmennhetens rettsfølelse» eller at «det kan skape utrygghet dersom den mistenkte er på frifot» vektlegges. Siden saka ble kjent i lokalmedia i januar, er retten enig i at det er aktuelt.

Må møte i retten

Onsdag opplyser politiadvokat Anders Skorpen-Trøen, at statsadvokaten i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, har tatt ut tiltale for angrepet. Dermed er det klart for rettssak mot mannen i Romsdal tingrett 1. mars.

«Grov kroppsskade» etter straffelovens paragraf 274, har en øvre strafferamme på inntil 10 års fengsel.