FRÆNA: Fræna kommune la i går fram et økonomisk resultat som viser hele 34 millioner kroner i overskudd.

– Strålende, sa ordfører Henøen til Romsdals Budstikke. Men la til at hun også føler irritasjon over økonomidebatten i kommunen i høst. Der fikk Henøen kritikk for å være for optimistisk, og flertallet i kommunestyret vedtok å utsette skoleutbygging på Sylte og Haukås på grunn av kommunens usikre økonomi. Budsjettoverskuddet viser at utsettelsen var gjort på feil grunnlag, mener Henøen. Både Høyre og Arbeiderpartiet reagerer på Henøens uttalelser.

Lengre perspektiv

– Politisk lederskap handler om å ha en sannferdig framstilling av utfordringsbildet til befolkningen, og politikk må handle om å løse samfunnsutfordringene i et lengre perspektiv enn noen få år, sier Jan Arve Dyrnes fra Ap. Kommunens varaordfører har ikke endret syn på at det var nødvendig å sette foten ned for skoleutbyggingene – sjøl om overskuddet ble stort.

– Fræna kommune står ovenfor investeringer på 4–500 millioner de nærmeste åra, vi står ovenfor formidabel vekst i antall eldre. Vi har en uavklart situasjon der vi potensielt skal miste 18 millioner i inntekter hvert eneste år, og vi har en ny lærernorm vi fortsatt ikke vet konsekvensene av. I tillegg er vi i en sammenslåing med Eide. Vi kan ikke tillate oss å bruke masse penger nå – og ikke greie å møte framtidsutfordringene, mener Dyrnes.

– Jeg tror heller ikke man skal underslå at de gode økonomiske resultatene har en viss sammenheng med at vi har et kommunestyre som tørr å stoppe opp. Sjøl om det er upopulært.

– Ufint

Høyres gruppeleder i kommunestyret i Fræna, Elise Fiske, mener ordfører Henøens uttalelser er ufine og undergraver tilliten til kommunestyret og til rådmannens økonomiske vurderinger.

– Ordføreren svekker tilliten til rådmannen og hele kommunestyret. Det er ikke i fjor eller i år som er problemet, sier Fiske.

– Problemet er at vi skal ha en formidabel vekst i antall eldre. Vi skal drifte en kommune og alt det innebærer både i år og i alle år framover – det må ikke ordføreren glemme.

Ingen sjølkritikk

Ordfører Tove Henøen tar ikke sjølkritikk.

– Jeg er enig i utfordringsbildet, men antar at kommunestyret ønsker å ha et mest mulig realistisk bilde på kommunens økonomi når vi tar avgjørelser for framtida. At kommunen får et overskudd på 34 millioner, som er 23 millioner mer enn budsjett, samt at vi har et mindre forbruk på driften på fem millioner gir oss et annet bilde av kommunens situasjon enn det vi fikk i høst, sier Henøen.

– De tre siste åra har overskuddet blitt to til tre ganger større enn budsjettert. Det er selvfølgelig fantastisk, men skal politikerne kunne ta riktige avgjørelser for framtida er vi som sagt avhengig av at tallene som blir presentert gir oss et best mulig beslutningsgrunnlag til å gjøre nettopp det.