MOLDE: Hos Galleri Maerz i Øvre veg er utstillingsrommene i ferd med å fylles av uttrykk du vanligvis ikke ser i Molde, verken ute på gata eller på innendørs vegger. Her er maleri på trykkduk i store format, collager på tre, arbeid med spray og sjablong på lerret, samt en del grafikk.

– Vi har flere internasjonale kunstnere som viser nye arbeid. Blant dem er Eliot, Enfants Terribles, Various & Gould og Tona, forteller Petter Haakon Pettersson.

Kunstnerduo med et eget rom

I lokalets tredje rom skal kunstnerduoen OFF-HK få boltre seg.

– Hva står OFF-HK for...?

– Det handler om å snu det negative «off» til noe positivt, sier Henrik Sæther (31) og legger til at HK gjerne kan stå for håndverkerklubben.

Sæther forteller at han fant grafittien da han gikk i 9. klasse og siden har plundret med sitt, inntil han tok kunsten mer alvorlig og blant annet studerte kunstfag på Høgskolen i Telemark.

– Nå driver jeg mitt eget foretak, Heit Streik, ved siden av å jobbe på Biltema. Jeg tar på meg en del oppdrag, som å male russebiler eller barnerom. Alt som har større flater er interessant. Men, jeg maler ikke unger eller kjæledyr, sier Sæther.

Sivert Bjørnerem (35) forteller at han har fulgt omtrent samme løypa.

– Går det an å leve av det?

– Hvis man vil, går det an. Men nå har vel ikke vi satset på å kommersialisere det, sier Bjørnerem.

Hva de to skal vise fram, gjenstår å se. Arbeidet med rommet begynte nemlig onsdag.

– Det blir mørkt, men samtidig lyst. Forhåpentligvis en sanselig opplevelse. Vi skal male på vegg og lage installasjoner. Bruke alt vi finner i de innerste skuffene. Det blir show, lover Henrik Sæther.

Et kunstuttrykk i vekst

Petter Haakon Pettersson forteller at han opplever økt salg av urban kunst, til privatpersoner, bedrifter og offentlige institusjoner.

– Hva skyldes den økte interessen?

– Det er sammensatt, men én årsak kan være at voksne er mer nysgjerrige og ungdommelige i dag, samtidig som de har penger å investere i kunst, sier Pettersson.

– Hva er forskjellen på gatekunst og urban kunst?

– Litt forenklet kan man si at street-art er det du ser ute på gata, på vegger, busser og t-baner. Når disse uttrykkene i stedet lages på papir, lerret eller lignende, kan det kalles urban kunst. Det er en økende trend i Europa at disse kunstnerne har solid kunstutdanning. Blant norske urban-kunstnere er prisnivået høyt, mens europeiske kunstnere fortsatt priser seg lavt. Derfor kan urban-kunst med europeiske signaturer være en god investering, sier Pettersson.

HVA: Utstillingen «Urban 2018»

TID OG STED: Galleri Maerz i Øvre veg 9. februar kl. 18.00