– Forestillingen handler om å belyse de ulike sidene ved å være fotballsupporter. Og om i hvor stor grad det lønner seg å ha en slik altoverskyggende interesse. Som RBK-supporter må jeg jo snakke om det mest betente. Forholdet til Molde, sier Gullvåg, som både er skuespiller og med i RBKs supporterklubb Kjernen.

– Å hate Molde, det er et sterkt uttrykk?

– Ja. Men jeg kan jo ikke si at «æ lik itj Molde». Det er jo følelser og lidenskap, dette her. Og det er ikke et farlig hat, men en del av sjargongen på stadion, sier Gullvåg, og legger til:

– Jeg har jo vært på kamp i Molde flere ganger. Og det er lite som føles som truende eller voldelig. Selv om det selvsagt kan være noen idioter blant to tusen mann.

– Hvordan ville det vært å være RBK-supporter uten MFK?

– Gjett om det ville vært kjedelig...! I 2006, da Molde rykket ned, sendte vi en bårebukett til supporterklubben. Det er bra de rykket opp igjen, sier Gullvåg, og understerker at tittelen på stykket ikke er Æ hate Molde.

– Det var en journalist som tenkte klikkvennlighet som skrev det. Tittelen er Rotsekk. Fra sangen til Åge Aleksandersen, vet du. Egentlig kunne undertittelne vært «en kjærlighetshistorie», sier Gullvåg.

Testet på MFK-supporter

Vi treffer Gullvåg på telefon på veg til Hitra, der han spiller Rotsekk-forestillinga tirsdag kveld. Premieren var 18. januar i Trondheim. «Ole Christian Gullvåg gir oss med ein sjølvironisk, humoristisk og nådelaust ærleg monolog innblikk i langt meir enn berre fascinasjonen for Rosenborg og fotball.», mente teateranmelder Amund Grimstad. Framover er det planlagt rundt 30 forestillinger med Turnéteatret Trøndelag.

– Blir det aktuelt med forestillinger i Molde og Romsdal?

– Jeg har veldig lyst til at romsdalinger skal se det! Og gjerne spillerne både hos MFK og RBK også. Det viser jo fotballen sett fra en supporters side, sier Gullvåg, og legger til:

– Jeg har hatt hjemmeforestilling med en MFK-supporter til stede. Han var litt bleik om nebbet til å begynne med. Men det er veldig alment. Det handler om å ha lidenskap for noe. Fotballen er et bakteppe, sier Gullvåg.

Møtte Berg Hestad i heisen

Skuespilleren ser for seg at Riksteatret må plukke opp stykket om turnéen skal utvides.

– Eller vi kan invitere oss selv. Det er jo et stykke som bare krever skuespiller og to teknikere, og det er enkelt å plukke opp igjen, sier Gullvåg, som har basert monologen på eget liv og sanne hendelser, dokumentert med bilder og filmklipp.

– Som da jeg møtte Daniel Berg Hestad i heisen. Og ble helt starstruck. Der sto han, hatobjekt nummer én. Jeg ble skikkelig spak. Det ligger jo en viss respekt i det, sier Gullvåg.

– Hvordan gikk heisturen?

– Det er en lang historie. Du får se forestillingen, sier Gullvåg, som likevel røper såpass at stemningen var god da heisen stoppet.

Fotball som fellesskap

Gullvåg forteller at fotball ble livsviktig etter at foreldrene skilte seg og han flyttet fra Nord-Norge til Trondheim som 13-åring.

– Fotball ble en greie mellom meg, pappa og brorsan. Vi kjente ingen, men meldte oss inn i Kjernen og fikk et fellesskap, forteller Gullvåg, som i stor grad har hatt Nils Arne Eggen som sin «farsfigur». Eggen har lært ham om både om verdier og politikk - og for øvrig gitt tommel opp for stykket etter en hjemmevisning.

– Men de fineste tilbakemeldingene får jeg fra damer over 80, og de under 20, når stykket resonnerer hos dem. Det handler jo egentlig om å høre til et sted, ha et ankerpunkt. Det er overførbart til de fleste.

– Hva tenker du om kommende sesong?

– At Rosenborg tar gull. Og at hvis Molde finner en erstatning for Sigurdarsson, kan de bli gode. Det er litt todelt. På en måte er det bra hvis Molde gjør det dårlig, for det blir så bra tv av det. På den annen side er det morsomt om dere tar sølv. Sa jeg det, ja..? Hvilken avis var det, Romsdals Budstikke? Dette får jeg høre, vet du. Men greit. Jeg unner dere sølv. Jeg får bjuda på såpass.