Det er Tidens Krav som melder dette. Under kommunestyremøtet mandag gikk et flertall inn for å be ordfører Ingrid Ovidie Rangønes (Ap) om å gå inn i nye samtaler med naboene om en mulig sammenslåing. Et mindretall skal ha ønsket nye forhandlinger med nabokommunene.

- Utenkelig

Det opprinnelige forslaget fremmet av Roald Røsand (V) var et forslag om nye forhandlinger med nabokommunene Kristiansund, Gjemnes og Tingvoll. Ifølge ordfører Rangønes var dette forslaget «utenkelig». Til slutt gikk kommunestyret altså for "nye samtaler" med kommunene.

– For meg var det nokså utenkelig å gå inn i forhandlinger, vi er ikke der ennå. For meg var det viktig å få et vedtak som er bredt, sier Rangønes til Tidens Krav.

- Ikke bydel

– Averøy kommer aldri til å bli noen sin bydel. Likeverd er punkt nummer en i samtalene. Hvis Averøy ikke får lov til å stå alene så ta vi en sentral plass i en ny og større enhet. For Averøy sin del har vi også flere store prosjekt på gang, som ny skole og bokollektiv for eldre. Det er nå viktig for meg å få satt de i gang fort.

Ser mot Hustadvika

– Jeg tror jeg vil starte med landkommunene. Gjemnes vil jeg avvente til etter Fylkesmannen sin tilrådning og kommunestyret sitt vedtak. Naturligvis vil vi også snakke med Kristiansund, som jeg har god dialog med.

Videre forteller ordføreren til avisen at det ikke er uaktuelt å se mot Fræna og Eide, som nå går sammen i nye Hustadvika kommune.

– Vi deler en viktig merkevare sørover med Atlanterhavsveien, men Eide og Fræna er i gang med sin egen prosess. Hvis Averøy kommune skal bli en del av en større enhet så bør den strekke seg både sørover, nordover og innover. At vi blir en ytterkant i en storkommune er ikke noen drøm for meg.

Fornøyde stortingsrepresentanter

Stortingsrepresentantene Jan Steinar Engeli Johansen (Frp) og Vetle Wang Soleim (H) var tilstede på kommunestyremøtet.

– Helt klart positivt. Alternativet er at vi hadde blitt sabla ned. Averøy, som er en godt drevet kommune på flere måter, trenger flere folk. På samme måte som Tingvoll eller Kristiansund. Ellers blir vi tapere. Samarbeid er framtiden. Vi må sørge for å utvikle oss til å prate med én stemme og større tyngde for å oppnå mer, skape vekst og sikre innbyggerne gode tjenester. Det er bare én måte å gå inn i framtiden på, og det er framover. Da må vi evne å løfte blikket litt og ha visjoner for hvordan regionen vår skal se ut om 15-20 år, sier Johansen til avisen. Videre uttrykker han bekymring for at «Nordmøre mister kommuner i alle retninger», mens Molde og Ålesund blir større.