Hvor stabil er grunnen under helsehuset?

Under første dag av rettsforhandlingene brukte Veidekke mye tid på tomta for helsehuset og grunnforholdene på Troa-området og Stokkekaia på Åndalsnes. Advokat Goller mente entreprenøren Hent skulle tatt forbehold om ekstrakostnader for grunnforholdene, men at det undervegs endte med at Rauma kommune overtok risikoen for grunnen på Stokkekaia. Kommunen bestilte egen utredning om grunnforholdene, og betalte for ei steinfylling i sjøen utafor Stokkekaia. Steinfyllinga skal være motfylling, og har som hensikt å forhindre utglidning av massene eller at grunnen under det nye helsehuset skal sige sånn at bygget får setningsskader.

– Rauma kommune har overtatt risikoen for tomta, hvis fyllinga i sjøen ikke er god nok til å stabilisere massene på helsehustomta. Den kostnaden skulle Hent ha tatt. Når Hent ikke tok forbehold om grunnforholdene, skulle Hents anbud vært forkastet, mente advokat Goller.

Hent burde vært avvist

I anbudet la Hent opp til å bygge fundamentet for helsehuset direkte på tomtegrunnen. Veidekke hadde en annen løsning, med lange betongpæler djupt ned i grunnen. Dette ville vært en dyrere løsning, men en sikrere løsning for å forhindre setningsskader på bygget, påpekte advokat Goller.

Geologiske undersøkelser har vist at massene helsehuset er bygget på, består av et cirka 15 meter tjukt lag av ulike sand- og fyllmasser. Under dette laget finnes det leire. Man må ned på cirka 30 meters djup for å finne fast grunn. Hent baserte sitt tilbud på at grunnen måtte tåle et trykk på 250 pascal – for den som er bygningskyndig.

– Hva hvis motfyllinga utfor Stokkekaia har ønsket effekt, hvem har da risikoen for Helsehuset? spurte advokat Goller.

Omfattende dokumentasjon

Tingretten har fått en mengde dokumenter lagt på bordet. Til sammen utgjør dokumentene 642 sider.

Veidekkes advokat la også vekt på at anbudsvinner Hent hadde brutt med det kommunen hadde lagt til grunn i anbudsgrunnlaget.

Kommunen hadde ikke kontroll

Etter Veidekkes mening har det blitt foretatt en rekke endringer etter at anbudet ble tildelt. Feil på feil er begått. Kort sagt: Rauma kommune har, etter Veidekkes mening, ikke hatt kontroll over helsehusprosjektet.

– Feilen som er begått, er at Hents tilbud skulle vært avvist. Da ville Kristiseters løsning blitt valgt, sa advokat Morten Goller.

Beløpet Veidekke ber retten om å dømme Rauma kommune til å betale, er på 25,7 millioner kroner. Beløpet utgjør dekningsbidraget Veidekke la til grunn i anbudet på Helsehuset. Dekningsbidraget utgjør 11,6 prosent av kontraktsummen.