MOLDE: Rauma kommune avviser kontant kravet om erstatning etter anbudet om helsehuset. – Veidekke har konstruert et krav, sa kommunens advokat Arne Torsten Andersen.

Entreprenøren Veidekke ble ikke møtt med noen innrømmelser fra Rauma kommune i tvisten om anbudet på Åndalsnes helsehus da saka startet i Romsdal tingrett.  Kommunens advokat Arne Torsten Andersen betegnet kravet fra Veidekke som oppkonstruert.

– Det er et ganske alvorlig krav Veidekke har kommet med for en kontrakt der de ikke har utført noe arbeid, sa advokat Andersen da han startet innledningsforedraget for retten tirsdag.

Avviser alle anklager

Kortversjonen er at Rauma kommune avviser kravet på 25,7 millioner kroner fra entreprenøren Veidekke AS, som mener at de skulle hatt oppdraget med å bygge Åndalsnes helsehus, i stedet for Hent AS. Kommunen avviser også alle anklager for å ha brutt anbudsgrunnlaget når det kom til vegløsninger til Helsehuset, endringer i trafikkløsninger og forhold som angår grunnforholdene utafor Stokkekaia.

– Veidekke har konstruert en sammenheng mellom tomtas beskaffenhet og grunnforholdene utafor Stokkekaia. Det finnes ingen sammenheng mellom tomteforholdene og Rauma kommunes undersøkelser og fylling utafor Stokkekaia. Kommunen fant at spuntkaia på Stokkekaia ikke lenger hadde noen funksjon, og at kommunen uansett måtte gjøre utbedringer mot sjøen, forklarte advokat Andersen.

– Foreligger ikke forbehold

Kommunens advokat pekte på at grunntrykket ei tomt skal tåle, ikke er det samme som grunnforholdene. Advokat Andersen understreket også at det ikke foreligger noe forbehold fra Hent om risiko for grunnforholdene.

– Det er ikke slik at pæling på tomta ville løst alle problemer. Uansett hvor mye man tar i og legger til kostnader for eventuell pæling på helsehustomta, ville det ikke veltet anbudskonkurransen. Hent ville ha kommet best ut uansett, sa Andersen.

Kommunens advokat la fram tall som viste at selv om Hent hadde økt tilbudsprisen med 36,5 millioner kroner  - altså 14,7 prosent høyere enn leverte anbud – ville Hent og Veidekke stilt likt på pris. Men anbudet med helsehuset omfattet også design- og løsninger og samspillfasen.

Mulig med endringer

Rauma kommunes advokat avviste at Hent hadde brutt med reguleringsplanen for området Strandgata-Troa.  Reguleringsplanen var ikke vedtatt på det tidspunktet, den var et forslag som ga mulighet til å komme med forslag til endringer.

– Vegløsningen som Hent valgte, innebærer ikke at det anlegges ei kjøregate inn til hovedinngangen for Helsehuset. Det er en gangveg med begrenset kjøring på. At man får noe mer kjøring på en av vegene, kvalifiserer ikke for å si at der er noe alvorlig avvik fra reguleringsplanen, sa advokat Andersen.

– Anbudskonkurransen foregikk uten noen feil fra kommunens side, konkluderte  Rauma kommunes advokat.