Molde: Høgskolen i Molde presenterte mandag morgen funnene i Kandidatundersøkelsen 2017. Undersøkelsen er gjennomført for å kartlegge hva kandidatene ved høgskolen gjør etter at de har tatt en akademisk grad ved HiMolde.

Alle studentene som fullførte en grad i 2017 ble spurt over en periode fra litt før jul til litt utpå nyåret. 74 prosent av de 311 studentene svarte på undersøkelsen som ble gjennomført.

Førre arbeidssøkende

– 71 prosent av alle kandidatene har lønnet arbeid i dag, mens det ved tilsvarende undersøkelse for to år siden var 74 prosent og for fire år siden var det 79 prosent, sier Øyvind Opdal ved Høgskolen i Molde i et sammendrag av undersøkelsen.

Andelen som går rett ut i lønnet arbeid rett etter studiene har altså sunket litt, men andelen som er arbeidssøkende har også gått ned.

– Nå var det seks prosent, mot ti prosent for to år siden. Andelen som studerer videre har på sin side økt fra 13 prosent i 2015 til 20 prosent i 2017, sier Opdal.

Store variasjoner på studiene

Forskjellene er store på de ulike studiene ved høgskolen. Ved profesjonsstudiene (sjukepleie og vernepleie) er hele 96 prosent av kandidatene i lønnet arbeid. 53 prosent er i 100 prosent stilling, mens 47 prosent er i stillinger som ikke er fulle. Om lag to tredeler er i fast jobb, mens de siste tredelen er midlertidig ansatt.

– Det er stor etterspørsel etter helsepersonell, og i løpet av utdanninga har de mye praksis, som gir dem et nettverk, og lettere veg til jobb. Jeg synes også det er veldig gledelig at så mange av dem som tar utdanning innen helsefag fortsetter å jobbe her i regionen, sier rektoren.

Ved logistikk, økonomi og samfunnsfag er andelen som gikk ut i lønnet arbeid etter studiene på 60 prosent.

Store forskjeller fra 2015 finnes ved masterprogrammet for logistikk, der andelen kandidater som har gått ut i lønnet arbeid har økt fra 60 til 90 prosent. For bachelorstudentene i økonomi og administrasjon gikk andelen i lønnet arbeid ned fra 72 prosent til 44 prosent. Andelen som studerte videre økte fra 16 prosent i 2015 til 40 prosent i 2017.

– Tallene viser at markedet er ganske forutsigbart. At flere studerer videre til mastergrad, kan være tegn på at det er større konkurranse om en del jobber, og at markedet har utviklet seg slik at det for mange er nødvendig med høg kompetanse, sier Kristoffersen.

Lettere å få jobb med master

Kristine Tungehaug avsluttet i 2017 masterstudiene i Økonomi og administrasjon ved Høgskolen i Molde, og bekrefter inntrykket av at det er lettere å få jobb med master enn bachelor i økonomifagene.

– Jeg søkte ikke etter jobb etter tre år, for jeg ville ha master i utgangspunktet. Men jeg kjenner til flere som søkte med slet med å få jobb etter bachelor-utdanninga, sier Tungehaug til Romsdals Budstikke.

Etter at hun var ferdig med mastergraden gikk det veldig greit å få seg jobb.

– Ja, jeg fikk jobb akkurat når jeg var ferdig med studiene, og gikk rett i jobb, sier Tungehaug, som nå jobber som prosjekt-kontroller i R & M Ship Interior.

Relevant og anerkjent utdanning

– På jobbintervju ble det nevnt spesielt at utdanninga mi var solid. Det veide tungt at jeg hadde master fra Høgskolen i Molde på CV-en. At masterutdanningen her står sterkt i det lokale næringslivet er veldig positivt, sier Tungehaug.

Hun tror ikke hun hadde fått jobben uten master.

– Det var mange tunge økonomifag som var obligatoriske, som gir svært god forståelse av økonomi og finans, som er veldig relevant, sier hun.

Av dem som i likhet med Tungehaug kom i lønnet arbeid rett etter fullførte studier, hadde 73 prosent jobb allerede før studiene var avsluttet. Etter 1–2 måneder var ytterligere 17 prosent i arbeid, noe som betyr at 90 prosent var i lønnet arbeide innen et par måneder etter fullførte studier.

20 prosent studerte videre

– Medianlønnen til kandidatene har økt med 10,9 prosent siden 2015, fra 384.000,- til 426.000, sier Opdal, og forteller at 50 prosent sier de er godt fornøyd med lønna.

– Særlig kandidatene som fullførte bachelorgrad fra logistikk eller økonomi og samfunnsfag gikk direkte til videre studier høsten 2017. Totalt var det 20 prosent av kandidatene som gjorde dette, og 71 prosent av dem studerer videre til mastergrad, trekker Opdal fram.

– Før utdannet man seg til en jobb. Nå vet de fleste at det viktigste er å være fleksibel og omstillingsdyktig, og de vet at det kan få mange forskjellige jobber når de er ferdige med studiene på Høgskolen, sier rektor Steinar Kristoffersen.

Rektor Steinar Kristoffersen mener at antall studenter som får jobb rett etter studiene tyder på et stabilt arbeidsmarked. Foto: ERIK BIRKELAND
Kristine Tungehaug fullførte masterutdanninga i fjor, og begynte rett i jobb.