Da saka var oppe i Gjemnes kommunestyre i 2016, ble det vedtatt med ti mot sju stemmer at Gjemnes skal fortsette som egen kommune med dagens grenser. Mindretallet ville orientere seg mot Molde. Etter dette har det skjedd mye. Angvik bygdelag har søkt om å få bli en del av Nye Molde kommune, og inkludert tre andre bygdelag i sin søknad.

Avgjørelse før påske

En spørreundersøkelse i disse bygdene viste støtte for løsrivingsforsøket. Men stemmetallene i de ulike bygdene er ikke gjort offentlig, også her er det ulike syn.

Nå jobber administrasjonen i Gjemnes kommune med å utrede de økonomiske konsekvensene av grensejusteringer dersom deler av kommunen går over til Nye Molde. Den 6. mars kommer saka opp i formannskapet. Den 13. mars skal kommunestyret vedta sin endelige innstilling, som blir sendt til Fylkesmannen. Han har sin innstilling klar like før påske.

Mye i bevegelse

Vi har spurt noen lokale politikere om de har endret syn siden saka var oppe i 2016.

– Jeg står fortsatt på at Gjemnes skal fortsette samlet som en kommune. Vi er 2600 innbyggere i Gjemnes, det får konsekvenser dersom 25 prosent går ut. Akkurat nå er det mye som er i bevegelse, så det er vanskelig for meg å spå utfallet. Jeg tror det er fortsatt flertall for å beholde Gjemnes som i dag. Det er sterke synspunkter som kommer fram. Debatten er frisk, men saklig, sier ordfører Knut Sjømæling (Sp) til Romsdals Budstikke.

Splitter parti

Varaordfører Jan Karstein Schjølberg (Ap) tilhørte også flertallet sist saka var oppe. Han står fast ved dette, men partiet hans er delt i denne saka.

– Gjemnes kommune er liv laga som egen kommune også i framtida, i alle fall ei viss tid. Hvor lenge det vil vare, er en annen sak, sier Schjølberg, som mener at Gjemnes må gå nordover dersom det blir snakk om kommunesammenslåing.

Vekt på identitet

Kjell Per Dønheim (Frp) er opptatt av identitet. Han stemte for at Gjemnes skal holde fram som egen kommune, og advarer mot oppsplitting.

– Gjemnes er en nordmørskommune. La Nordmøre være Nordmøre, nordsida av Reinsfjellet er nordmørsk. Nå prøver 15 prosent av befolkningen å kuppe hele kommunen. Mange ting kan skje. Fremskrittspartiets gruppe i kommunestyret står samlet i denne saka, men partiet er delt, sier Kjell Per Dønheim til Romsdals Budstikke.

Gruppeleder i Høyre, Leif Ståle Engdahl, tilhørte mindretallet da saka var oppe i kommunestyret. Han står fast ved dette.

– Jeg mener dette er det beste for Gjemnes, gruppa mi står samlet. Vi ser mot Molde, samtidig er og blir jeg nordmøring på min hals. Jeg ser ingen motsetninger i dette, sier Leif Ståle Engdahl til Romsdals Budstikke.

Heller mot Molde

En innbyggerundersøkelse i Gjemnes viser flertall for å gå mot Molde dersom det skulle bli kommunesammenslåing. Dette blir bekreftet av folk vi møtte på Batnfjordsøra fredag, sjøl om det også her var ulike syn.

På Bunnpris-butikken møter vi Gerd Inger Leivdal og Magnhild Bruun. Begge holder en knapp på at Gjemnes bør fortsette som i dag.

God attest

– Det er det mest naturlige for meg, sier Magnhild Bruun, som kommer fra Gossen, bor i Molde og jobber i Gjemnes. Gerd Inger Leivdal er innflytter i Gjemnes.

– Jeg har bodd her i 40 år og trives veldig godt. Gjemnes er en god kommune som kan fortsette som nå. Også for meg er Molde mest naturlig å gå til dersom det skulle bli aktuelt med endringer, sier Gerd Inger Leivdal.

Vi møtte også en flokk ungdommer fra ungdomsskolen på veg til undervisning. Her var holdningen at Gjemnes bør fortsette som egen kommune, alternativet som utkant i en bykommune frister ikke.

Gunnar Almås bor i Skeisdalen og er ukependler til Trøndelag. Han tror Gjemnes kommune blir for liten dersom bygdelagene som har søkt om grensejustering får medhold.

– Utspillet fra Angvika er uheldig og skaper splittelse. Men dersom det blir snakk om at Gjemnes skal gå sammen med en av nabobyene, heller jeg til Molde, sier Gunnar Almås.

Det synet deler ikke Marta Markanes, som vi møter i den trivelige husflidsbutikken på Batnfjordsøra.

– Jeg tror Gjemnes kommune kan bli for liten til å klare alt på egen hånd. Jeg er nordmøring. Dersom det skulle bli snakk om kommunesammenslåing, vil jeg at vi går nordover til Kristiansund, det vil være det mest naturlige for meg, sier Marta Markanes.

Gjemnes kommune har fått frist til den 15. mars med å komme med sin innstilling. Uka etter kommer tilrådingen fra Fylkesmannen til departementet om framtida for Gjemnes kommune.

– Dersom Gjemnes blir slått sammen med en av nabobyene, går jeg for Molde, sier Gunnar Almås. Foto: Olav Skjegstad
For Marta Markanes er identiteten som nordmøring viktig. Skulle det bli sammenslåing, går hun for Kristiansund. Foto: Olav Skjegstad
Gerd Inger Leivdal (t.v.) og Magnhild Bruun mener Gjemnes kan fortsette som egen kommune. Skulle dette vise seg umulig, ser de begge mot Molde som samarbeidspartner. Foto: Olav Skjegstad