Det sier Arne Sverre Dahl, rådmann i Molde kommune. Saka gjelder uenigheten mellom kommunen og helseforetaket rundt Moldes krav mot HMR om tilbakebetaling av 4,6 millioner kr grunnet manglende epikrise ved utskriving. (Se faktaboks i hovedsaken)

– Hvordan vil du oppsummere status for dialogen med HMR nå?

– Vi har hatt en dialog etter at tvisteløsningsnemda ga oss medhold i vårt syn. Men saka har kanskje ikke vært prioritert i helseforetaket. Jeg registrerer at det tar tid å få avklaring.

Så langt har Dahl og Espen Remme møttes én gang, i oktober, og ellers utvekslet brev.

Uenige om hva som er rimelig

Espen Remme mener det må være et rimelig forhold mellom helseforetakets svikt med manglende epikrise, og beløpet de skal betale tilbake. Skal det f eks betales 160 000 kr for en pasient som har ligget mange dager på sjukehus – eller er det rimelig med en mindre andel?

– Hvorfor mener Molde at samme forseelse – manglende epikrise – skal utløse tilbakebetaling som blir veldig ulik fra pasient til pasient?

– Vårt utgangspunkt er at rutiner og systemer ikke blir fulgt. Det er ikke mindre alvorlig med manglende epikrise om en utskrivingsklar pasient blir liggende i 20 dager, enn om de ligger noen få dager.

Gjelder pasientsikkerhet

Dahl sier at utgangspunktet for saka er pasientsikkerhet.

– Avtalen mellom HMR og kommunen har en ordlyd som vi har fått avklart forståelsen av i tvisteløsningsnemdna. Vår reaksjonsmulighet er å ikke betale for liggedøgn der epikrise ikke foreligger. Tilsvarende kan Helse MR kreve oss motsatt vei når vi ikke finner plass.

Halvparten manglet epikrise

Dahl ser en bedring, med færre manglende epikriser.

– Men statistikken for 2017 viser at oppunder halvparten av pasientene ikke hadde epikrise. Vårt krav er en mulighet til å synliggjøre dette, sier han.

Rådmannen understreker at kommunene og helseforetaket har felles interesse av pasientenes beste, og at kommunikasjonen som ligger i en epikrise, er på plass.

– Og jeg har absolutt trua på at sjukehuset vil lykkes med å bedre rutinene sine. Og vi er naturligvis interessert i å spille godt på lag med helseforetaket.

Lå 1845 døgn på sjukehus

Det store problemet i denne saka, sett fra pasientenes side, er at pleietrengende blir liggende på sjukehus etter ferdig behandling fordi Molde kommune ikke har kapasitet.

Rådmannen sier at Molde hadde ferdigbehandlete pasienter på sjukehus i 1845 døgn i 2017, før korrigering av tallet.

– Ser du noen løsning på den manglende kapasiteten til å ta imot disse pasientene?

Bruker nå plasser i Midsund

Som kjent har Molde inngått en avtale med Midsund, der de nå leier tre korttidsplasser:

– Disse ble tatt i bruk 22. januar. Siden da har vi ikke hatt noen ferdig behandlete liggende på sjukehus. Vi vet jo ikke om det vil vedvare, men jobber naturligvis med et mål om å redusere tallet ved å gi tilbud innenfor vår egen tjeneste, sier Dahl. Og:

– Jeg har også registrert at politikerne er veldig opptatt av å følge opp dette. I arbeidet med helse- og omsorgsplanen må det rettes særlig fokus på tiltak for å unngå at pasienter må bli liggende på sjukehus etter behandling.