Lørdag besøkte han fylkesårsmøtet til Møre og Romsdal SV i Molde, der han holdt politisk foredrag. Det var preget av optimisme, med en regjering uten flertall i Stortinget er det mye å oppnå for opposisjonen, hevdet han.

– Det er gøy å være SV for tida. Oppslutningen øker. Gallup viser framgang, vi skal gjøre det vi kan for å felle regjeringa, sier han.

Manglende rolleforståelse?

Petter Eide gikk spesielt hardt ut mot Sylvi Listhaug for hennes måte å omtale pedofile på. Han mener hun ikke har forstått sin rolle fullt ut, og at hun er en provokasjon som justisminister.

– Hun appellerer til sine egne velgere. Jobben hennes er å sikre en sterk rettsstat, i stedet gir hun meg assosiasjoner til land jeg ikke liker. Med sitt ordbruk tar hun behandling av pedofile ut av rettsstaten og inn i et grumsete farvann på folkepratnivå. Jeg er rett og slett forundret over at Erna ikke har satt henne på plass, sier Petter Eide til Romsdals Budstikke.

Liberale SV

Innvandring og asylpolitikk er et sentralt punkt for SV. De er for en mer liberal politikk på dette området, uten at det betyr åpne grenser.

– Vi har ressurser, vi er gode på integrering. Jeg ser ingen grunn til å stramme inn. Kriminelle innvandrere må behandles som kriminelle, sier han.

Petter Eide har lagt merke til at Arbeiderpartiet kan være på veg mot en mer restriktiv innvandringspolitikk, som på mange måter likner den Frp står for.

– Jeg vet at det er stor intern uenighet om linjevalget i asylpolitikken i Arbeiderpartiet. Så får vi se hva som blir resultatet

Hersketeknikker

I sin tale la Petter Eide stor vekt på #MeToo-kampanjen, som han mener innebærer et enormt skifte.

– Jeg tror det er mer underrapportering enn det motsatte. I SV har vi fått inn to meldinger. I de andre partiene er tre sentrale politikere avkledd. Det er en spesiell stemning på Stortinget, der Ulf går rundt og smiler mens de to andre holder seg vekk. Det som skjer nå, er ikke noe nytt fenomen. Det er oppfølging av det Berit Aas snakket om for 40 år siden, da hun tok for seg hersketeknikker.

Økende ulikhet

Av andre saker han tok opp var kampen mot stadig større økonomisk klasseskille og bemanningsbransjens ødeleggende virkning på det organiserte arbeidslivet som har vært en suksess i Norge.

– Vi skulle gjerne sett at regjeringa måtte gå. Det er flertall for å felle den dersom KrF blir med på det. Spørsmålet er om Arbeiderpartiet vil ta regjeringsansvar slik situasjonen er nå. Jeg merker at gnisten har gått litt utav dem, de trenger tid for å løfte seg igjen, konkluderer Petter Eide.

Petter Eide er kontaktperson for Møre og Romsdal SV på Stortinget. Her sammen med Yvonne Wold. Begge gleder seg over galluptall som nærmer seg. Foto: Olav Skjegstad