– Det er gledelig at vi leverer et resultat bedre enn balanse, og hvor vi egentlig kan gjøre den avsetningen vi har budsjettert med også, sa rådmann Arne Sverre Dahl da han la fram prognosen for budsjettåret 2017 for Fellesnemnda onsdag.

Da hadde han dagen før sluppet nyheten til et svært fornøyd og lettet formannskap: Minuset på inntektssida var snudd fra – 11,3 mill. kr i slutten av oktober 2017 til nesten 19 mill. i pluss, for samme regnskap, ved utgangen av januar 2018.

– En forbedring på 30 millioner kroner, som samlet sett gir et driftsresultat på cirka 25 millioner, oppsummerte Dahl.

Gikk underskudd

Da kommunestyret behandlet økonomirapporten per 2. tertial i oktober i fjor var det med et forventet merforbruk på 19,7 mill. kr i tjenestene.

Rådmannen uttrykte likevel tro på balanse ved årets slutt, og ville ikke revurdere rammene.

– Det er fordi jeg fortsatt tror det er mer å hente, sa Arne Sverre Dahl til bekymrete politikere i oktober i fjor.

Tema i Fellesnemnda

Det var derfor en fornøyd rådmann og ordfører, som til tross for at mye ennå ikke er avstemt i regnskapet, har fått avklart de vesentligste forholdene på inntekts- og utgiftssida, slapp nyheten nå.

– Nå mener vi å ha såpass klare tall, at vi kan presentere en prognose, men med forbehold, sa Arne Sverre Dahl om resultatet til fellesnemnda for Nye Molde kommune.

Om knappe to år danner den en ny kommuneøkonomi, der status for Molde-økonomien ikke akkurat er uvesentlig.

Forbedring i alle enheter

Til Fellesnemnda viste Dahl til at tidligere års underskudd nå er inndekket. Fremdeles er det stramme budsjett – og høgt ambisjonsnivå – ute i enhetene.

Alle enhetene har bidratt i innspurten på budsjettet.

I oktober lå merforbruket an til ende på – 22,3 mill. i tjenestene, mens det nå ser ut til å ende på – 9,58 mill. I alt er dette en bedring på resultatene fra tjenestene på 12,7 millioner på slutten av 2017.

Barnehagene hadde for eksempel en forbedring på 1,6 mill. i 2017 og holder seg derfor godt innenfor rammene.

– Etter min mening har det vært jobbet hardt – og godt – i løpet av året, sa rådmannen.

Mer inntekter

På inntektssida listet han opp 10, 9 mill. kr mer skatteinntekter enn forventet, 2,3 mill. kr mer i eiendomsskatt, 1,4 mill. kr mer i skjønnsmidler og økt avkastning på den eksterne forvaltningen av kommunens penger på 1,5 mill. kr.

– På inntektssida har det meste gått riktig veg. Pensjonsutgiftene ligger derimot an til å bli 2,3 mill. dyrere enn antatt, forklarte Dahl.

Bedring i pleie og omsorg

Pleie og omsorg har fortsatt merforbruk, men det ser ut til å bli 2,67 mill. mindre, fra et ventet merforbruk på – 24,5 mill. i oktober til – 21,8 mill. nå. Tiltak funksjonshemmete har en bedring på 1,6 mill., men har fortsatt et merforbruk på – 10,3 mill. kr.

– Det er et av områdene vi har klare utfordringer på. Helsedelen har gått cirka 2 mill. bedre enn prognose, mens pleie og omsorg, der enhetene faktisk har gått bedre, har økt avviket med cirka 900.000 kroner. Det skyldes økte felleskostnader, som for det meste er betaling for liggedøgn på sjukehus, sa rådmannen, og trakk fram den nye avtalen med Midsund.

Ingen på sjukehus

Molde kjøper nå tre korttidsplasser på sjukeheim av Midsund kommune.

Molde har fortsatt et krav mot helseforetaket på rundt 5. mill. kr på grunn av ufullstendige epikriser ved utskriving til kommunen.

Rådmann Arne Sverre Dahl. Foto: Bjørn Brunvoll