Daglig leder Jan Zetterberg i R & M Ship Interior sier det er en beklagelig situasjon som har oppstått.

– Vi oppdaget i midten av forrige uke at BSR Group både har skattegjeld og etterslep på lønninger. Vi har informert BSR Group om at vi fra og med mandag avslutter alle kontrakter med selskapet. De er oppsagt, og vi kommer til å søke andre leverandører. Vi kan imidlertid ikke begjære BSR konkurs, ettersom vi ikke har noen fordringer mot selskapet, sier Jan Zetterberg.

Han opplyser at R & M Ship Interior har tilbudt ansatte i BSR støtte til juridisk bistand for å få sine lønninger – alternativt lønnsgaranti – og begjære selskapet konkurs. Etter en konkurs vil det statlige lønnsgarantifondet kunne komme inn. Han opplyser videre at de ansatte i BSR Group er tilbudt jobb i andre selskap.

Vil betale til boet

Jan Zetterberg sier at en utestående faktura fra BSR Group til R & M Ship Interior ikke vil bli betalt til selskapet, men til konkursboet. Han opplyser at en faktura som ble betalt, ikke gikk til å dekke lønn og sosiale kostnader – slik den skulle.

– Vi vil betale til konkursboet, der bobestyreren vil sørge for at pengene går dit de skal – det vil si skatt og lønninger – og ikke til eierne av BSR Group, sier Jan Zetterberg.

Fem verft

Ifølge Vikebladet Vestposten står arbeidere ved fem verft uten arbeid etter at den polske underleverandøren gikk konkurs.

Da Romsdals Budstikke sjekket fredag, var BSR ennå ikke registrert konkurs i Brønnøysundregistrene.

Det er arbeidere ved Kleven-verftene i Ulstein og Gursken, Ulstein Verft, Larsnes Mekaniske Verksted og et verft i Flekkefjord som er rammet.

Vikebladet Vestposten har snakket med flere av arbeiderne. Ingen av dem ønsker å stå fram med navn.

Ifølge en av arbeiderne gjelder det rundt 130 arbeidere. Førti av disse har den siste tiden jobbet med et skip hos Ulstein Verft.

– Situasjonen er veldig vanskelig. Vi har ikke penger til mat eller heimreise, forteller han til Vikebladet Vestposten.

Arbeiderne som ifølge avisa ikke har fått lønn på to måneder, driver med snekring og metall- og isolasjonsarbeid på verftene.

– Vi bestemte oss for å legge ned arbeidet tirsdag, forteller arbeideren.

Han sier at de f\ikk tilbud om å jobbe for andre firma. Noen takket ja, noen takket nei til det.

– Jeg og mange andre sa nei, fordi vi frykter at vi da mister rettighetene vi har gjennom statens lønnsgaranti. Da hadde vi også brutt kontrakten med BSR Group, sier arbeideren til Vikebladert Vestposten.