Her er oversikt over status for legedekningen i primærhelsetjenesten i regionen. Antall leger rommer i hovedsak fastlegene, men også noen turnusleger og sjukeheimsleger.

FRÆNA – 8 LEGER

Petter Aaberg Holen, kommuneoverlege: – Vi har lyst ut to ganger for å fylle en tom hjemmel. Vi har også spurt noen, inkludert på Facebook-grupper for leger, men ingen har ønsket å søke. De to gjenværende på legekontoret vikarierer da på såkalt liste uten fast lege. Pasientene opplever det slik at de ikke har fastlege. Leger er skeptiske til å kjøpe egen arbeidsplass og drifte med personalansvar og innkjøp. Det er blitt dyrere å drifte, og inntektene følger ikke med.

EIDE – 4 LEGER

Espen Finholt, kommuneoverlege: – Når kommunen har utlyst fastlegehjemler, har vi til nå fått kvalifiserte søkere. Men en lege under spesialisering slutter i mai, og så langt har vi ikke fått noen søkere til den stillinga. Det er en utfordrende situasjon sånn som markedet er. Vi skal snart lyse ut for andre gang. Vi ser nå på økonomiske rammebetingelser og listetall for fastlegene i kommunen, og jobber godt med tiltak samarbeid med kommunen.

MIDSUND – 3 LEGER

Leif Arne Lagesen, enhetsleder helse og omsorg er ikke så bekymret for fastlegeordningen i egen kommune framover, bla a fordi Midsund slår seg sammen med Molde og Nesset i 2020. Men nylig lyste de ut en fastlegehjemmel to ganger uten å få kvalifiserte søkere.

– En var kvalifisert, men takket nei. Vi ansatte til slutt en som gikk i vikariatet, etter at vi bestemte å tilby kommunal ordning. Vi er godt dekket nå, med unge leger som jeg regner med blir her over tid.

MOLDE – 29 LEGER

Cato Innerdal, kommuneoverlege: – Molde har god tilgang på godt kvalifiserte leger. I 2016 ble det tilsatt to nye fastleger, én startet opp ny liste. Ved begge tilsettingene fikk vi flere godt kvalifiserte søkere med spesialistkompetanse i allmennmedisin. Tilgangen på godt kvalifiserte vikarer er tilsvarende. Vi opplever derfor ikke utfordringen med å skaffe nye fastleger, eller godt kvalifiserte vikarer. (sitat VG)

NESSET – 4 LEGER

Anne-Karin Sjøli, personalsjef: – Vi har fastlege i alle tre fastlegehjemlene. Prosessen med å få ansatt i alle hjemlene var lang og vanskelig. Vi brukte flere år på å rekruttere en fastlege i den ene. Noe av årsaka var nok at vi hadde fådelt legevakt natt og helg. Etter at kommunen gikk inn i felles legevaktordning med Molde, ble det enklere å rekruttere. Da fikk vi plutselig flere søkere. Med tre fastleger og en turnuslege sier det seg sjøl at vaktbelastningen blir stor.

AUKRA – 3 LEGER

Jan Erik Hovdenak, kommunalsjef drift: – Vi fikk på plass ny fastlege fra 1. januar. Vi opplevde få, men gode søkere til den ledige fastlegehjemmelen. Vi har fremdeles turnuslege, og to sjølstendig næringsdrivende fastleger med avtale med kommunen i deler av sin stillinga.

SANDØY – 2 LEGER

Sven Walter er både fastlege og kommuneoverlege i Sandøy, som han har vært i 17–18 år.

– Siden jeg ikke har planer om å slutte, trenger Sandøy verken vikarer eller en annen fastlege. Oftest har vi også en turnuslege.

GJEMNES – 3 LEGER

Birgit Eliassen, rådmann: – Vi har to fastleger, og begge har vært ansatt i kommunen i mange år. Vi har ikke hatt behov for å rekruttere, så vi vet ikke hvordan det vil arte seg for oss. Legene ordner eventuelle vikarer seg imellom.

VESTNES – 7 LEGER

Gitte Vinther, enhetsleder Vestnes legesenter: – En av fastlegene våre sluttet sist sommer, og vi har ansatt ny lege i hjemmelen. Vi fikk tre søkere. En trakk seg pga. lang reiseveg. De to andre bor i Vestnes og ønsker å arbeide i allmennpraksis. Vi har vært svært heldige. Det er 7–8 år siden vi sist hadde ledig hjemmel, så vi har ikke hatt noen føling med problem med rekruttering. I rekrutteringa av fastleger er vaktbelastning viktig. Stor vaktbelastning er vanskelig å forene med et familieliv, hvor den andre parten også er yrkesaktiv. (sitat VG)

Kilder: intervjuer, mailsvar, Molde kommune, VG.

Espen Finholt, kommuneoverlege. Foto: Privat
Leif Arne Lagesen, leder helse og omsorg. Foto: Agnar Gjendem
Sven Walter, kommunelege. Foto: Agnar Gjendem