– Vi har en fridag på museet torsdag 19. juli. Og det er jo økonomi i dette. Vi synes det var synd å ikke bruke riggen som står der, sier Solli som karakteriserer dagen som en ungdomsdag.

Tre artister

Første artist ut av tre, som åpner konserten kl 18.00, er Sofie Tollefsbøl fra Toten, bedre kjent som Fieh - artisten som Elton John skrøt opp i skyene tirsdag denne uka.

– Fieh er et soul-band bestående av hele 9 personer, forteller Solli.

Før jul slapp Fieh sin første offisielle singel, Glue. I likhet med kollega Sigrid har hun fanget oppmerksomheten til Sir Elton John. Han har sitt eget radioshow der han av og til trekker fram nye artister. Denne uka var det Fieh sin tur til å få skryt opp i skyene.

Andre artist ut er Amanda Delara, 19 år gammel, blant annet kjent for sin versjon av Karpe Diem-låta Gunerius. Hun ga ut EP-en Rebel i fjor, og er beskrevet av flere som et nytt stjerneskudd.

Festivalsjefens favorittlåt fra Delara er for øvrig «Dirhamz», utgitt i mars i fjor.

«Håper du har plass»

Sist i sendingen røpet festivalsjefen hovedartisten, som er nominert til hele fire Spelemannsartister: Cezinando, hvis fulle navn er Kristoffer Cezinando Karlsen. Han har bakgrunn som rapper og beskrives som en unik stemme i norsk musikk. 22-åringen har allerede gitt ut tre album, og er kjent for sine svært personlige tekster. Låta Håper du har plass har over 16 millioner strømminger på Spotify.

– Det var da jeg så et klipp fra Findings-festivalen på Bislett at jeg forsto vi måtte booke ham. Han trengte ikke synge et ord, fem tusen publikummere gjorde det for ham, forteller festivalsjef Solli og legger til:

– Det er sjelden jeg fått så mange ønsker om en artist som Cezinando. Han har en helt spesiell kvalitet, sier Solli.

Det har ikke vært tre museumsdager på Moldejazz siden 2012. Siden da har arenaen vært en utfordring for festivalen – og for to år siden ble det besluttet å innskrenke til maks 5.000 publikummere.

– Forventinger til besøket på torsdagskonserten?

– Vi håper på 2.000 – 2.500, men tar gjerne i mot flere, sier Solli.

– Museet ble vurdert nedlagt, nå går dere for tre museumdager. Hvor stor satsing er det i år?

– Det er en spisset, men nøktern satsing. Får vi noen tusen hver av dagene, går dette fint, sier Solli.

Fra før er det kjent av Van Morrison og Stanley Clarke Band spiller onsdag 18. juli, mens Di Derre – og et så langt ikke annonsert band - inntar museet fredag 20. juli.

Solli forteller at billettsalget for festivalen totalt kryper mot 5.000. Det betegner som et uvanlig godt forhåndssalg.

Med slippet onsdag er over halvparten av programmet offentliggjort.

– Det er planlagt to gode jazzslipp i løpet av den nærmeste måneden, sier Solli.

Festivalsjef Hans-Olav Solli holdt pressekonferanse på 1fm onsdag morgen. Foto: ERIK BIRKELAND