MOLDE: – Dialekten min er vel høvelig finslipt nå etter mange år i Oslo, sier Andreas Rød fra Bjørset i Molde når vi møter ham og kjæresten Arthur Sopin (37) på et stappfullt Fole Godt i Molde.

Se kunsten hvor du vil

Andreas er utdannet fotograf og har jobbet selvstendig som pressefotograf, bryllupsfotograf og motefotograf. Arthur, som er født i Krim i tidligere Sovjetunionen, men har vært mange år i Norge, har på sin side studert en rekke ting innenfor kunst, styling, media og medieproduksjon.

I fjor bosatte de seg i Hackney i London hvor Andreas livnærer seg som portrettfotograf.

Sammen med driver det kreative byrået DT 500 London Artisan Studio og kunstprosjektet Downtown 500 Magazine. Dette er et nettsted (downtown500magazine.com) og en metafor for en karakter som drar på sin freelancereise. Som besøkende på magazinet kan du også få møte de personene som denne karakteren treffer på sin vei. I tillegg benyttes sosiale medier som Instagram og Youtube.

– Tanken er å bryte med konvensjonen rundt hva en kunstutstilling kan være, forklarer Andreas.

– Dette er en kontinuerlig utstilling som har ligget ute siden 2016, og den utvides og forandrer seg hele tiden.

Bård Watn og Triana Iglesias

–Vi ville ikke gå i en intellektuell retorikk, men hovedmålet er å få snakket mer om det grovarbeidet som kunstnere går gjennom før det ble utstilt. Vi jobber med menneskets potensialer, forklarer Arthur og legger til:

– Vi jobber begge med idéutvikling. Jeg som skribent og konseptuell kunstner, Andreas hovedsakelig med fotografi.

Via et stort kontaktnettverk i Oslo kom de i kontakt med mennesker de syntes var interessante å gjøre portretter av. Andreas fotograferer og filmer, mens Arthur gjør intervjuer. Alt dette legges ut på nettsiden.

Blant noen av navnene finner vi den norske veteranen Unni Askeland, Morten Viskum, Triana Iglesias, Mariann Thomassen fra Surferosa, Hilde Marstrander, Tom Sterri, Bård Watn fra Molde, Lilli Bendriss og en rekke andre norske og utenlandske personer som både er kreative, og som har en historie å fortelle. Historiene fortelles både med video, bilder og tekst.

Metamenneske

– Før hadde man begrepet post-modernisme, sier Arthur.

– Men nå snakker vi om meta-mennesket, etter postmodernismen. Hva skal mennesket være i framtiden, nå som har så mange utfordringer og mer og mer av jobbene overtas av roboter?

Akkurat nå er fokuset på en fysisk fotoutstilling de skal ha i London.

– Jeg har de fleste av bildene klare, men jeg skal også ta noen flere i tiden før utstillingen, sier Andreas.

– Jeg kommer til å invitere en del folk jeg kjenner i London for å ta bilder av dem. Noe materiale fra Downtown 500 vil også bli brukt.

Utstillingen skal holdes i galleriet By Other Means, som drives av James Nasmyth. Det ligger i Bethnal Green i London, et område som er veldig hot i London. Utstillingen åpner 8. mars.

– Alle moldensere som er i London er velkomne, avslutter Andreas.

- En del av kunstprosjektet vårt er å sette fokus på hvor samfunnet er på vei, sier Andreas Røds kjæreste Arthur Sopin. Her fra downtown500magazine.com Foto: skjermdump
Musiker Bård Watn har blitt portrettert på downtown500magazine.com. Foto: Andreas Rød
Andreas Rød gjorde mye motefotografering før, på show og for magasin. Foto: Andreas Rød