MOLDE: – Det er korrekt. Lørdag 10. februar er alle på plass. Da åpner vi skolen for byens borgere og alle andre som vil komme inn og se hva dette fantastiske bygget inneholder.Det blir en historisk dag. En fantastisk dag, sier Ivar Rød entusiastisk.

Rektoren på Romsdal videregående skole tar rett og slett og flytter en vanlig skoledag fra en onsdag til en lørdag og inviterer alle som vil inn for å være med på moroa.

–Full rulle

Da blir det undervisning i alle verksteder og klasserom, gratis hårvask og føning i frisørsalongen, folk kan få prøve seg som sveisere i verkstedene, prøve gravemaskinsimulatoren, prøve kantina, være med på forelesninger og omvisninger. – Det blir full rulle, sier rektor Rød.

– Altså en vanlig skoledag for elever og ansatte?

Ja, for nesten alle. VG3-elevene må kanskje konsentrere seg om eksamen, men de aller fleste andre elever og ansatte kommer til å være der. Folk skal få oppleve hvordan skoledagen er. Elevene på reiselivsfag vil være vertskap og vise rundt. Folk kan få oppleve våre nye satsinger, som innovasjonsarenaen, det blir fullt trøkk i biblioteket og mye annet. Det blir rett og slett en fantastisk dag, sier Rød.

Nå er alle elever og ansatte involvert i planleggingen. Budstikka var med da rektor besøkte sørvis – og samferdsel-klassen på VG1. Det tok ikke lang tid før tipsene flommet og rektor fikk en rekke nye ideer til hvordan den åpne dagen kan bli enda bedre.

– Elevens har støttet fullt opp om dette. Det er tydelig at de har lyst til å vise fram skolen sin, mener Rød.

Tsunami av spørsmål

Romsdal videregående har kostet en halv milliard kroner og ble tatt i bruk 2. januar. Interessen for det topp moderne skolebygget har vært voldsomt, ifølge Rød.

– Det er enormt mange som spør om skolen. Det er blitt en tsunami av spørsmål og interesse og folk som vil komme og se. Presset er blitt stort – vi måtte bare gjøre noe.

– Det er litt vanskelig å si. Vi har hatt flere ministre på besøk, høgsterett, og mange andre, og alle har vært veldig positive. Det er klart det er noe med bygget. Det er et flott bygg. Og et komplisert bygg. Og når fylkeskommunen har brukt en halv milliard kroner på det så blir jo folk nysgjerrig.

– Og så er det ikke en vanlig skole, legger Rød til.

– Vi er en yrkesfagskole med veldig mange spesialrom. Bilverkstedet vårt ligger jo som et utstillingsvindu rett ved hovedinngangen, sier Rød.

Stolt

Rektoren legger ikke skjul på at han er stolt av skolen sin.

– Veldig stolt. Både jeg og elever og ansatte er det.

– Hva har det gjort med miljøet på skolen?

– Mye. Før var skolen spredt på mange lokasjoner, vi var både på Nesjestranda, Bergmo, og hadde mange bygg her i Langmyrvegen. Elevene hadde lite med hverandre å gjøre. Nå er alle i samlet. Det er tusen mennesker som har sitt daglige virke i bygget. Nå koker det i bygningsmassen.

Miljøvakt

Rød fryktet at så mye folk ville skape problem. Derfor tok han noen grep.

– Jeg var redd vi ikke skulle greie å holde orden. Derfor ansatte jeg en miljøvakt. Han er tilgjengelig for elevene i alle friminutt og før og etter skoletid. Og jeg la om min dag slik at jeg kan være ute å prate med elevene i matpausen. Det har vært en veldig flott opplevelse. Det er fantastiske ungdommer, så smilende og blid at det er en fryd, sier Rød, og tror utformingen av bygget har hatt mye å si.

– Hva er du aller mest fornøyd med?

– Det er ikke lett å velge. Men jeg er veldig glad for at vi løftet fram trivselsområdene som kantine og bibliotek. Og at vi ikke falt for fristelsen å legge garderober langt inn og ned i bygget. Vi har løftet det fram og skapt veldig lyse og trivelige områder og som elevene opplever som trygge. Det har vært veldig viktig for trivselen og miljøet.