MOLDE / ROMSDAL: Som Romsdals Budstikke har skrevet tidligere, skal det stilles høgere krav til kompetanse hos leger og andre ansatte i legevakt. (Se faktaboks) Mange små kommuner vil da få problem med å oppfylle kravene.

Det er bakgrunnen for at ni kommuner i regionen er i ferd med å få utredet felles legevakt med Molde. Dette gjelder Molde, Fræna, Eide, Nesset, Midsund, Aukra, Gjemnes, Rauma og Sunndal.

Sandøy er ikke med, for som kjent blir Sandøy kommune etter hvert del av Stor-Ålesund.

Rapporten snart ferdig

Fastlege Signe Hjorth i Molde er prosjektansvarlig: – Vi ferdigstiller rapporten nå. Den går først til rådmannen, så til politisk behandling. Og alle faginstanser og legevaktlegene har vært hørt i prosessen, sier hun.

Alle de ni kommunen er fortsatt med i utredningen.

Avstander er stor utfordring

Kommuneoverlege Cato Innerdal sa dette om legevakt-prosjektet i november:

«Avstandene til Molde fra Verma og fra ytterste øy gir oss en formidabel utfordring. Så det er ikke sikkert det vil gå.»

– Dere nærmer dere ferdig rapport – har du mer eller mindre tro på en løsning med ni kommuner?

– Utfordringene med et så stort distrikt, er der fortsatt – geografien har ikke endret seg. Vi har ennå ikke avgjort hva vi konkluderer med. Det er det vi jobber med nå. Vi håper å være ferdige med rapporten og vår tilråding i februar, sier han.

Fristen utsatt med et år

1. mai var den opprinnelige fristen for de økte kravene til legevaktpersonell. Men kompetansekrav og krav til bakvakt er utsatt som del av arbeidet med endringer i akuttmedisinforskriften. – Den er ute på høring og ikke vedtatt ennå. Men mest sannsynlig får vi mer tid på oss, ja, sier Cato Innerdal.

Politikerne bestemmer

Når utredninger, tilrådinger og innstillinger er gjort, er det politikerne som avgjør om deres kommune skal gå inn på felles legevakt eller ikke.

– Har det vært mye arbeid?

– Det har vært et formidabelt arbeid. Legevakttjenesten er en svært sentral del av kommunenes helse- og omsorgstjenester, og berører de fleste i en kommune. Derfor må arbeidet gjøres grundig, og alle må tas med i prosessen.

– Har brukerne fått komme med innspill undervegs?

– Vi har brukt legevaktlegene for å få inn brukerperspektivet, men har ikke hatt egen brukerundersøkelse. Vår utredning handler om organiseringen. Så er det opp til hver kommune hvordan de vil involvere sine innbyggere før de tar sin beslutning, sier Innerdal.

PS: Dagens samarbeid er slik:

l Molde, Fræna og Eide har felles legevakt kveld, natt og helg. Nesset er med på natt.

l Aukra, Midsund og Sandøy har felles legevakt kveld, natt og helg. Avtalen går ut 1.5.2018.

l Rauma har legevakt alene. (Sunndal også.)

l Gjemnes samarbeider med Kristiansund om legevakt.